Sanel Redžić

Sanel Redžić
Birth name
Sanel Redžić
Born
25 July 1988
Birthplace
Tuzla - BiH
Genres
Classical guitar
Years active
2007

Sanel Redžić je jedan od najperspektivnijih i virtuoznijih gitarista mlađe generacije, kome mnogi muzički kritičari i ljubitelji klasične muzike predviđaju blistavu svjetsku karijeru. Sanel je uz veliki repertoar, koji se sastoji od muzike baroka pa sve do moderne muzike, stvorio važno ime na internacionalnoj muzičkoj sceni.

Rođen je 25.07.1988 godine u Tuzli, Bosna i Hercegovina.

„gitarista impresivnog umijeća“
Jazzthetik, Njemačka

„Redžićev senzibilitet za klasičnu gitaru rijetko je čuven na ovim prostorima (…) Gitarista pred kojim je sjajna muzička karijera“
BiH magazin „Dani“

„izvanredan predstavnik mlade gitarske generacije koji iznenađuje sa neuobičajenom muzičkom zrelošču“
Bonner Meisterkonzerten, Njemačka

„Izuzetan je izvođački potencijal mladog soliste pred kojim se otvaraju putevi ozbiljne muzičke karijere“
Dnevnik Novi Sad, Srbija

Gitaru počinje da uči sa osam godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla, gdje je 2007. godine okončao svoje školovanje sa najvišim ocjenama u klasi Predraga Stankovića. Nakon toga Sanel se upisuje na Muzičku akademiju „Franz Liszt“ u Weimaru, gdje je studirao kod Thomasa Müllera-Peringa i Ricarda Gallena.

U toku studija imao je priliku pohađati i masterklase kod mnogih profesora gitare kao što su Dionisia Aguada, R. Gerharda, M. De Falle, J. Malatasa, Isaaca Albeniza, Francisca Tarrege, Maria Castalenova -Tedesca i naravno Johanna Sebastiana Bacha i Maria Castelnuova-Tedesca. U junu 2005. godine, Sanel je proglašen najtinejdžerom opštine Tuzla za školsku 2004/2005 godinu.

Do danas, Sanel je oduševio publiku i medije na preko 1000 nastupa i solo koncerata u Bosni, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj, Ukrajini, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Portugalu, Čileu, Kini, Japanu, Indiji i SADu. Koncertirao je na profiliranim binama kao što su Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan Recital Hall, Hakuju Hall te Yamaha Hall, National Philharmonic of Ukraine, Philharmonic Paul Constantinescu Ploiesti i mnogim drugim.
Na internacionalnim takmičenjima kao što su Tokyo i Tychy, „Forum Gitarre Wien“, Markneukirchen, Changsha u Kini, „Anna Amalia“ Weimar, Fernando Sor Rim, Emilio Pujol Sassari, Iserlohn, „Andres Segovia“ Velbert, Kutna Hora, „Guitarmania“ u Lisabonu ili „Guitar Art Festival“ u Beogradu, stekao je mnoge važne nagrade i priznanja za svoj rad. U međuvremenu je i sam postao član žirija, na mnogim takmičenjima za mlade gitariste, te redovno održava masterklase.

Od 2005. godine Sanel Redžić je snimao CD-ove u Sarajevu i Lajpzigu. Posljednji je nastao u saradnji sa MDRom. Aktuelni CD, produciran u Kelnu, izašao je u martu 2013 godine. Pored toga imao je priliku snimati za mnoge radio i TV stanice, te svirati sa različitim orkestrima.