Search
Close this search box.

SA ALBUMA „Zanin“ OBJAVLJENA NOVA SEVDALINKA

„Ja pošetah rahićkim sokakom“ prvi je singl sa albuma „Zanin“ bosanskohercegovačkog interpretatora i multiinstrumentaliste Zanina Berbića.

Njegov prvi album snimljen je 2021. godine a čini ga 14 sevdalinki, manje poznatih i gotovo zaboravljenih tradicionalnih pjesama. Repertoar je odabrao Zanin Berbić i uradio aranžmane za sve pjesme, a izvodi ih kucajući u saz.

Kolekcija pjesama „Zanin“ snimljena je u Muzičkom centru Pavarotti. Izdavač je diskografska kuća Gramofon, a producent Edin Zubčević. Fotografiju za naslovnicu albuma snimio je Dženat Dreković, dizajn albuma potpisuje Ajna Zlatar.

Zanin Berbić je rođen 1996. godine u Gradačcu. Diplomirao je u Sarajevu na Odsjeku za etnomuzikologiju, magistarsku tezu o djelu Himze Polovine odbranio je također na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Javno nastupa i izvodi sevdalinke od svoje sedme godine, a više od 20 godina se bavi istraživanjem sevdalinke i narodne pjesme. Pored saza svira violinu, harmoniku, violončelo i druge instrumente. Živi u Sarajevu i radi u Zemaljskom muzeju kao kustos-etnomuzikolog na Odjeljenju za etnologiju.

Album „Zanin“ je realiziran u okviru pratećih programa 25. Jazz Fest Sarajeva čiji je glavni program otkazan, pa je shodno tome 25 godina Jazz Festa bilo obilježeno objavljivanjem box seta koji Jazz Fest realizira u koprodukciji sa izdavačkom kućom Gramofon.

Podijelite:

Podijelite