Search
Close this search box.

ANDREJ RUDAN “DAN NEZAVISNOSTI JEDAN JAKO BITAN PRAZNIK NAŠOJ ZEMLJI”

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti  Bosne i Hercegovine u četvrtak, 29. 02. i petak, 01. 03. 2024. godine, u sarajevskom BKC-u i Clubu Cinemas – Sloga bit će održan niz filmskih, muzičkih i književnih programa i sadržaja kojim će se obilježiti jedan od najznačajnijih praznika naše domovine.

Da ovogodišnje obilježavanje praznika ne protekne bez ritmova punk i rock muzike, pobrinuće se fantastični sarajevski punk bend Srklet koji će u kultnom Clubu Cinemas – Sloga, 1. marta, od 20,00 sati, dobro protresti publiku na promociji svog drugog albuma „Povratak nepismenih“. Album je kruna petogodišnjeg rada benda, objavljen je 14. februara 2024. godine u izdanju Sarajevo Diska, a koji sadrži 12 novih pjesama u prepoznatljivom punk rock stilu, a tekst, muziku i aranžmane potpisuju svi članovi benda

O nastupu povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i novom albumu benda Srklet razgovarali smo sa Andrejem Rudanom, te nam u kratkom intervjuu za DetMusic otkriva.

O novom albumu,  paralelom na prethodni rad

„Pa novi album je nekako prelazak iz tinejdžerskog u svijet odraslih ljudi. Prvi album je izašao kada je većina benda bila na početku srednješkolskog obrazovanja, a ovaj kada smo skoro svi na fakultetu. Uz to sami zvuk albuma je drugačiji od prvog. Sa nekim zrelijim porukama, tekstovima i aranžmanima. Novi album je nastao kroz naše sviranje za promociju prvog albuma. Kao i na tim nekim koncertima.

1. marta, dana nezavisnosti BiH

A što se tiče Dana Nezavisnosti jedan jako bitan praznik našoj zemlji. I biti dio programa obilježavanja istog je nešto što nas čini jako ponosim. Nekako je lijepo da jedan autorski domaći mladi bend ima priliku svirati za taj nama historijski bitan dan. I sigurni smo da će nam to dati samo dodatnu motivaciju da publici pripremimo što bolji koncert.“

Zasto vaš novi album nosi ime “Povratak nepismenih?

„U jednu ruku jer je naš povratak nakon 4 godine da izbacimo album. Ali sa druge strane to je kritika današnjeg društva. Društvo koje je ponosno na svoju nepismenost i koje guši urbani i pismen narod. I kako treba obratiti pažnju jer i ako se riješimo nepismenosti… Nepismeni će se uvijek vratiti.“

Frontmen i pjevač Srkleta i student prve godine glume na ASU Andrej Rudan ponudio nam je malo bolji uvid u sve to:

“Srklet je bend koji obilježava jedan veliki dio moje ličnosti već nekih 5 godina. Bend je nastao iz neke dječačke fantazije mene i još dva druga originalna člana, Mladena i Ivana. Srklet iza sebe ima jedan čitav album‘‘Pola marke za put u vremenskoj mašini‘‘, ne znam više ni koliko svirki, nisam nikad uspio ni prebrojati – i sada je izašao drugi album”, rekao je Andrej.

Novi album je objavljen 14. 02. 2024. godine i zove se ‘‘Povratak nepismenih‘‘ a izdala ga izdavačka kuća Sarajevo Disk. Za ‘‘zagrijavanje‘‘ bend je odlučio da izbaci singl sa tog albuma pod nazivom ‘‘Korak do kraja‘‘, propraćen spotom. 

Programi  obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti  Bosne i Hercegovine  t se održavaju u organizaciji JU „Bosanski kulturni centar KS“, a generalni pokrovitelj manifestacije je Vlada Kantona Sarajevo, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti