Search
Close this search box.

“LJUBIČICE” ZA DERTMUSIC O NAGRADI MILAN MLADENOVIĆ 2023

Ovogodišnja dodjela nagrade Zadužbine Milana Mladenović održana je u rodnom gradu Milanove majke u Makarskoj, na Milanov rođendan 21. septembra, te je tom prilikom obilježen i rođendan frontmena EKV. Tu veliku regionalnu nagradu dobile su Ljubičice za pjesmu ,,Dok čekamo pad”. Svoje utiske sa dodjele nagrada Zadužbine Milana Mladenović, za dertmusic je podijelio frontmen benda Ljubičice.

Ljubičice su sa pjesmom ,,Dok čekamo pad” postali nosioci Nagrade Milan Mladenović 2023 koju dodeljuje Zadužbina Milana Mladenovića za najbolju pjesmu u regionu. Odluku da Ljubičice ponesu ovo priznanje doneo je regionalni stručni žiri koji ove godine čine Ana Đurić Konstrakta (Srbija), Branka Glavonjić (Srbija), Boris Leiner (Hrvatska), Zoran Predin (Slovenija) i Marko Šelić Marčelo (Srbija).

Ovo je ujedno prvi put da se nagrada dodeljuje van Beograda – u Makarskoj, u Hrvatskoj. Osim što je Makarska rodni grad Milanove majke Danice, i što mu je dugo bila ljetni dom, Milanu Mladenoviću je bila i inspiracija za mnoge pjesme, posebno za ,,Modro i zeleno”, čiji naslov savršeno opisuje ambijent novog dvodnevnog muzičkog festivala koji se održava 21. i 22. septembra, a u okviru kojeg je upriličena i svečanost povodom dodjele Nagrade Milan Mladenović 2023. Festival ,,Modro i zeleno” rezultat je saradnje Zadužbine, Grada Makarska, Turističke zajednice Makarska i Malakološkog muzeja.

Vuk Stevanović Frontnem sastava Ljubičice

Ljubičice su elektro bluz duo iz Pančeva. Autori i producenti, Stevanović. Ljubičice, već gotovo deceniju predstavljaju nezaobilazni dio regionalne alternativne muzičke scene. U tijesnoj saradnji sa desetinom vrhunskih muzičara, rasprostranjenih širom Evrope, izvode najrazličitije koncertne eksperimente, od elektro-scenskih spektakala do intimnih akustičnih nastupa.

U svojim počecima “Ljubičice” su bile mnogoljudni bend iz Pančeva, a sada na 10.godišnjicu svog postojanja dobijaju prestižnu nagradu koju dodjeljuje Zadužbina Milan Mladenović, nagradu koja je za njih stimulans da još čvršće i beskompromisnije istrajavaju u odbrani onih vrijednosti bez kojih oni smatraju da muzika, a i život, nemaju mnogo smisla.

Vuk Stevanović o nagradi

Veliki značaj ove nagrade vidim u očuvanju Milanovog imena i dela, njegovog dostignuća u muzičkom, ali pre svega u društveno vrednosnom smislu. Milan je nesumjnivo bio izuzetan muzičar i pesnik, ali mislim da su njegova zapažanja i poruke u odnosu prema životu, slobodi i drugima uopšte, nešto za šta nam je svima potrebno da nas povremeno neko podseti na to. Zato smatram rad zadužbine veoma važanim radom. Poznato je da su najlepše stvari često najosetljivije i najnežnije, i ako se ne budemo brinuli pažljivo i bezrezervno o njima, izgubićemo ih. To nam se uostalom mnogo puta već i dogodilo.

O poruci pjesme ,,Dok čekamo pad” i o čemu ona zapravo govori, Vuk kaže:

“Verujem da ne postoji bolji način za razumevanje same pesme do slušanja i često se osećam kao da je izuzetno nezahvalno govoriti o muzici na taj način. Ipak mogu reći, bez da puno pogrešim, da je ova pesma jedan vrlo intiman, lični doživljaj vremena, mada su u njoj našli mesto i neki neposredni događaji iz našeg života. Ona je došla jako spontano i prirodno, kao antipod provoj pesmi na albumu, “Jedva čekamo rat ljudi protiv mašina”, i u velikoj meri najavljuje naš dalji muzički put. Puno pažnje smo posvetili tekstu. Osetili smo snažno značaj ove pesme za nas i odlučili da ceo projekat nazovemo po njoj. Zato mi je izuzetno drago da je i žiri prepoznao tu vrednost.

Vuk Stevanović Frontnem sastava Ljubičice

O bendu i poveznici dosadašnjih radova (albuma)

Temelj benda Ljubičice čine dva brata, Vuk i Petar Stevanović, koji su klasično obrazovani muzičari i producenti stacionirani u Pančevu. Prvo zvanično izdanje benda je album “Ljubičice&Co.” iz 2014. godine. U to vreme su Ljubičice radile kao mnogoljudan bend sa puno članova, duvačkom sekcijom, vokalima, i taj album nam je i sada izuzetno drag i značajan jer se gotovo svi učesnici na njemu danas profesionalno bave muzikom i imaju svoje uspešne projekte, a rad sa Ljubičicama im je bio prvi diskografski poduhvat. Zato mogu da najavim da ćemo povodom desetogodišnjice objaviti i njegovo vinilno izdanje. Nakon toga usledili su brojni singlovi, jedan album savremene klasične muzike (“Ecičibulj Brass album” 2015), zajednički album sa Jesnjim orkestrom Daniela Kovača “Godine u vetru” (2016.), brojna EP izdanja kao posledica rada na filmovima i serijama od kojih su najzapaženiji “Taj neobičan dan”, “rad na zemlji” i “Žigosani u reketu”, a tu je i rad na prvom i drugom albumu benda Buč Kesidi, i mnogih drugih kolega sa regionalne muzičke scene. Brojne turneje i angažovanje na raznim poljima odlagali su izlazak drugog studijskog albuma benda, i tek je izbijanje globalne pandemije uspelo da zaustavi tu lokomotivu, i otvori nam prostor za album “Dok čekamo pad”. Na ovom albumu smo radili nekoliko godina, i pored toga što je kod publike prihvaćen izuzetno lepo, drago nam je da je naišao i na izuzetno dobar odziv kritike. Nagrada Milan Mladenović je još jedan značajan deo tog mozaika.

O samoj dodjeli nagrada i učesnicima iste

„Dovoljno je reći da je na konkursu bilo 326 prijavljenih pesama, što znači da je ovogodišnja konkurencija jedan izuzetno precizan presek aktuelne regionalne scene. U finalu, a čak i u super finalu, bilo je mladih autora, što mislim da je izuzetno važna i dobra stvar. Naravno da naša regionalna scena ima mnogo fantastičnih, čak genijalnih autora, i u tom smislu nam je nagrada stigla kao veliko iznenađenje i čast. Moram priznati da osećam i teret odgovornosti ovog izbora, ali verujem da će nam uloga laureata nagrede sa Milanovim imenom ipak biti jak stimulans da još čvršće i beskompromisnije istrajemo u odbrani onih vrednosti bez kojih smatramo da muzika, a i život, nemaju mnogo smisla.“

Nagrada Milan Mladenović ima tendenciju da skreće pažnju na što više talenata, pa je iz godine u godinu dopunjavala nagradni fond. Laureata Nagrade Milan Mladenović 2023 sljeduje novčana nagrada u iznosu od 3.000 eura, statueta, kao i nastup na slijedećem Exit Festivalu. Zahvaljujući Rock Radiju i Mitros Musicu prvi put je dodeljena i nagrada za najinspirativniji vokal Leni Stamenković, koja je bila superfinalistkinja sa pesmom ,,Mali milion“.

Nagrada Milan Mladenović, koja je dodeljena u Makarskoj predstavlja više od pukog priznanja. Ona je simbol inovacije, hrabrosti i umjetničkog izraza. Ona odaje počast onima koji se usude da kroče sopstvenim putem, odoljevajući pritiscima konformizma. Kroz Nagradu i Milanov duh nastavlja da živi, inspirišući nove generacije da budu odvažne, autentične i strastvene u svojoj umjetnosti.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti