Search
Close this search box.

HOMMAGE INDEXIMA I BODI KOVACEVICU U SARAJEVSKOM BKC-U

U duhu neprolazne ljubavi prema kultnom sarajevskom bendu Indexi, 13. aprila će se održati jedinstveni koncertni spektakl “Indexi i Prijatelji” u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu. Hommage bendu Indexi, koji se održava u spomen na nezaboravnog Bodu Kovačevića.

Ovo je prilika kojom će se okupiti živući članovi originalnog benda: Fadila Redžića, Nena Jurina, Pecu Peteja, Sinanu Alimanovića te gitaristu Murisa Varajića.

Osim njih, na pozornici će se, kao i uvijek, pridružiti kombinacija starijih i iskusnijih, te mladih pjevača čiji su vokalni talenti neosporni. Među izvođačima naći će se legende poput Vlatka Stefanovskog, Branka Đurića Đure, Borisa Novkovića, Seida Memića – Vajte, Dejana Cukića, Aide Mušanović Arsić, Harija Mata Harija, Nermina Puškara, Zorana Predina, Vladu Kalembera te Gabora Lenđel.

Ovaj neponovljivi projekt započeo je prije 17 godina, a do danas je održan više od 30 puta na prostorima bivše Jugoslavije. “Svi su bili rasprodani, sve dvorane do posljednjeg mjesta su bile popunjene”, izjavio je producent i idejni tvorac projekta, Tomislav Kašljević. On je istaknuo kako je ljubav prema Indexima i njihovoj glazbi bila pokretačka snaga ovog projekta te kako je uvijek nastojao održati visoki standard kvalitete, vođen riječima pokojnog Kornelija Kovača, člana Indexa.

O Bodi i Indexima

Gitarista i kompozitor legendarne grupe “Indexi” Slobodan A. Kovačević – Bodo preminuo je u jutarnjim satima tog 22. marta u Kliničkom centru Sarajevo u 57. godini.

Bio je jedan od pionira i najznačajnijih autora Sarajeva i BiH. muzičke scene i svojim radom uvelike uticao na njen razvoj tokom proteklih decenija. Glasom Davorina Popovića, svojim izvođačkim umijećem i zvukom gitare, bio je slika “Indexa”.

Indexi 1971. godine

Iza sebe je ostavio mnoge kompozicije, od kojih se izdvajaju i koje se i danas rado slušaju i sjećaju: “Svijet u kojem živim”, “Plima” i jedanaestominutnu “Negdje u tišini”, s kojom Bodo i „Indexi“ su nastupili u drugoj polovini 1960-ih godina prošlog vijeka, najavili avangardni muzički izraz i našli se u vrhu aktuelnih muzičkih dešavanja tog vremena, i gde su ostali do samog kraja svog djelovanja.

Nakon Davorove smrti (18.06.2001.), “Indexi” prestaju sa radom, a Slobodan A. Kovačević sarađuje sa Jazz grupom Sinana Alimanovića i svira u Plesnom orkestru JRT BiH. Tokom svoje karijere napisao je više od 300 kompozicija. Najveći dio tog opusa vezan je za Indekse, a potom i za pozorišne predstave i pjesme drugih autora. Bodinim odlaskom Sarajevo i bosanskohercegovačka muzička scena izgubili su važnog autora i velikog prijatelja, koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag…

Bodo će ostati upisan kao autor konceptualnog albuma Modra Rijeka, objavljenog 1978, čiji je literarni predložak bila zbirka pjesama Maka Dizdara.

Zajedno s ostalim članovima grupe, godine 1978. dobio je Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, a iste godine i nagradu JRT (Jugoslavenska radio-televizija) za Modru rijeku, koja je proglašena albumom godine u Jugoslaviji. Godine 2004. nagrađen je nagradom Davorin za najboljeg instrumentalistu u Bosni i Hercegovini.

“Očaravajuće je kada nakon toliko godina ljudi i dalje pjevaju naše pjesme. To pokazuje da su naše pjesme žive i da su dio nas”, izjavio je Fadil Redžić, jedan od osnivača Indexa.

Indexi su ne samo muzika, već i slika jednog vremena. Njihova muzika nosi beskrajnu emociju i ostavlja neizbrisiv trag u srcima slušatelja. Ovaj koncertni događaj nije samo glazbeni spektakl, već i emotivno putovanje kroz vremensku kapsulu njihove muzike koja je obilježila generacije.

Indexi su ostavili neizbrisiv pečat u glazbenoj povijesti bivše Jugoslavije, a njihova muzika i dalje živi i nadahnjuje nove generacije. Ovaj koncertni spektakl pružit će priliku da se ponovno proživi magija njihovih bezvremenskih hitova i da se odaje počast jednom od najznačajnijih bendova ovih prostora.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti