Search
Close this search box.

DOBRILA GRAŠESKA O NOVOM ALBUMU I SARAJEVO JAZZ FESTU

Iza nas je Jazz Fest Sarajevo 2023. koji je kao i do sada obilovao bogatim programom, kako domaćih, tako i regionalnih ali i svjetski poznatih umjetnika koji su svojim koncertima predstavili svoje radove sarajevskoj publici. Jedan od koncerata koji je ostavio velikog traga jeste nastup dua Dobrile Grašeske i Doriana Jovanovića iz Makedonije koji su svoj koncert održali u Ateljeu Figure, a kojom prilikom su predstavili svoj novi album „Pile šareno“.

Njih dvoje zajedno nose savršenu sinergiju širokog izraza i harmonije, u kojoj se istovremeno nadopunjuju i stvaraju sigurno tlo za neočekivana glasovno-aranžmanska rješenja, često prkoseći normiranim etno-očekivanjima. Specifičnost albuma „Pile moje“ je i u tome što su odabrali tradicionalne kompozicije koje ne samo da reaktuelizuju, nego i iznova osmišljavaju kao nove, specifične kompozicije.

Dobrila je završila opštu i komparativnu književnost, ali je dugi niz godina u muzičkom polju, posebno orijentisana na izvornu muziku. Privatno, Dobrila je zauzeta sa tri stotine stvari, sa mnogo angažmana, sa promocijom muzike, sa probama, nastupima, bitkama za jezik i prijateljstvima sa ljudima koje voli.

Dobrila i Dorian – Photo By Jasmin Brutus jazz fest Sarajevo 2023

Svoje impresije nakon nastupa na Sarajevo Jazz Fesru, za DertMusic je podijelila Dobrila Grašeska, vokalistica dua Dobrila i Dorian:

„Ja mislim da ću ovaj prostor, i ovaj koncert imati pred svojim očima u onim sekundama pre nego što napustim ovaj svijet. Ovaj koncert je bio nezaboravan, jer ovaj prostor Atalje Figure, sva organizacija Sarajevo Jazz festa, ljudi koji su ovde bili prisutni, ja sam bila oduševljena njima, i oni su bili moja i Dorianova inspiracija da bi ovo mogli odsvirati i otpjevati, da bi mogli imati ovakav koncert. Stvarno je bilo, jednom rečju, čarobno!“

Dobrila i Dorian – Photo By Jasmin Brutus jazz fest Sarajevo 2023

Tradicionalni muzički izraz je inspirativan na cijelom prostoru Balkana. Makedonski Duo „Dobrila i Dorian“ su umjetnici koji svojom interpretacijom oslikavaju umjetnički pejsaž i tradicionalu daju nevjerovatan zvuk i poetski doživljaj dok ih se sluša.

O tradicionalu i pjesmama balkanskog prostora

„Suština svega na ovom svetu, u biti je ljubav. Ali znate, makedonska tradicionalna muzika nije tako popularna i poznata u svijetu, kao što je sevdah, ali je jako bliska sevdahu, jer je to muzika koja je rađena u onom periodu kad je osmanska imperija bila prisutna, pa smo onda mogli čuti razne muzike i iz Bizantije i iz Osmanskog carstva, i onda smo svi mi narodi, mi kao Makedonci, napravili našu muziku koja je izdeljena i koja ima svoj kontinuitet, a vi ste napravili svoj sevdah. Makedonska tradicionalna muzika je jedan zbir od čaogiske muzike koja je poreklom sa srednjeg istoka, odnosno to je mediteranska muzika, jer se svira na mediteranskim instrumentima, i još uvijek ti instrumenti su aktualni na tom području. A pjevanje je onako nekako između tog mediteranskog i tog izvornog načina pjevanja, tako što je ta makedonska tradicionalna muzika nekako autohtona na neki način, ona je kontinuitet jedne velike muzike, ali ipak, ona se uspjela izboriti sa tim veličinama i napraviti svoj izraz i identitet, i ona je ogledalo makedonskog identiteta.

O albumu „Pile šareno“

„Mi smo večeras svirali i predstavili naš drugi album koji se zove „Pile šareno“, čije je ime inspirisano iz jednog stiha u jednoj pjesmi, koju smo mi stavili kao pjesma broj jedan, i koja se naravno zove „Pile šareno“, i prije godinu i pol, snimili smo prvi album koji je doživio stvarno veliki uspjeh, ali „Pile šareno“ doživljava još veći uspjeh, jer je to sada stvarno friško. A prvi album se zove „Apokrif“, i to znači da se radi o nekoj muzici koja je prikrivena, odnosno koju mi želimo otkriti svojim prijateljima, svojim ljudima. Znači „Apokrif“ i „Pile šareno“ su naša dva albuma koje smo snimili i koje predstavljamo svijetu, i evo sada smo imali priliku da budemo tu i da ih predstavimo i vama.“

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti