Search
Close this search box.

KAO NEKAD U SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI DANAS NA RUŠEVINAMA UKRAJINSKOG KHARKIVA ODJEKUJE VIOLONČELO KARACHVTSEVA!

Poznati ukrajinski umjetnik Denys Karachevtsev je svoja djela na čelu svirao u nekim od najprestižnijih koncertnih dvorana u Austriji, Japanu i Turskoj, čak i u tuniškom antičkom amfiteatru El Jem. Danas ponos svoga naroda iskazuje na ruševinama svog rodnog grada u Ukrajini, Kharkivu, umjetnošću.

 U nedavno objavljenom postu, Karachevtsev izvodi Bachov Cello Suite 5 u centru razrušene ulice, dok se u pozadini vidi sjedište regionalne policije pod paljbom ruskih zračnih snaga.

Na Facebooku je skrenuo pažnju na drugi po veličini ukrajinski grad koji je pod nemilosrdnom paljbom ruskih vojnih snaga. Ukrajinska policija je izjavila da je 20.marta čak više od 600 zgrada u Kharkivu uključujući i škole bilo razrušeno, uništeno.

“Ja sam violončelist i građanin Kharkiva” napisao je Denys Karachevtsev u svom postu na facebooku na engleskom, ukrajinskom i ruskom jeziku.

Denys Karachevtsev

“Ja volim svoj herojski grad koji se sada bori da preživi rat. Duboko vjerujem da mu možemo pomoći. Vjerujem da možemo obnoviti i izgraditi naš grad i našu zemlju kada rat završi. Pokrećem svoj projekat na ulicama Kharkiva da prikupimo sredstva za humanitarne potrebe i obnovu gradske arhitekture. Ujedinimo se da obnovimo naš grad zajedno.”

Posljednjih dana, Karachevtsev je diplomirao na National Tchaikovsky Academy of Music u Kijevu. Njegove izvedbe su nas podsjetile na neke druge muzičare koji su izvodili pod ekstremnim uslovima poput Vere Lytovchenko koja je svirala violinu u skloništu Kijeva. Karachevtsev je izvodio Iinacionalnu himnu Ukrajine u gradskom centru.

Podsjetimo da je tokom 4-godišnje opsade Sarajeva, Vedran Smajlović izvodio Albinonijev Adagio u G Minoru na violončelu na gradskim ruševinama uključujući sarajevsku vijećnicu. On je takođe svirao na sahranama pod snajperskim hicima. Njegova moćna muzika postala je znak otpora i pobjede ljudskosti nad brutalnošću.

Danas 30 godina kasnije Karachevtsev radi istu stvar.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti