Search
Close this search box.

MAJA MILINKOVIĆ PREDSTAVILA SVOJ NOVI ALBUM “KAFTAN D’ALMA” , IZVEZEN NAJFINIJIM NITIMA FADA I SEVDAHA!

Novi album “Kaftan D'Alma”  kantautorice fada i sevdaha Maje Milinković u izdanju Croatia Records-a, a za Portugal Sevenmuses musicbooks od danas je  dostupan na digitalnim platformama.

Na ovom novom albumu, Maja Milinković nas kroz interpretacije fada i sevdalinke poziva  da obučemo kaftan duše i osjetimo život u svim oblicima. Kaftan (vrsta ogrtača ili tunike, koja se tisućama godina koristi u mnogim kulturama širom svijeta i azijskog je porijekla) simbolično predstavlja odjeću duše izvezenu najfinijim svilenim nitima (melodije, harmonije i stihovi), odjeća koja na neki način odražava samu prirodu duše.Pa tako pjesma Não te rendas / Ne predaji se prikazuje nadu, “Suša” stapanje sa svijetom, Misterij / tajnu života, Ajde Jano, potpunu slobodu od materije, itd.  Album “Kaftan DAlma”  ima 5 originalnih pjesama u Majinom autorstvu dok  šestu pjesmu Maja potpisuje na tradicionalnu fadu muziku “Fado Bacalhau” na našem jeziku pod nazivom Luda vodo stani, stani.

MAJA . “Kaftan DAlma”

Singlovi i video klipovi “Mistério”, “Suša” i singl “Marcha para Amália Rodrigues” već su objavljeni javnosti. Repertoar novog albuma sadržava i temu sa repertoara Amálie Rodrigues  “Com que voz”  /tributu koje Maja ne propušta da oda ni na jednom od svojim albuma.

Album je snimljen u Portugalu, (osim pjesme „Ajde Jano“ koja je snimljena u Bosni ), na  „Kaftanu D'Alma“ učestvuju i muzičari Luís Coelho (portugalska gitara), Carlos Viçoso (viola) i Carlos Menezes (kontrabas) . Na temi Ajde Jano Klasična gitara i Mirza Hatunić Klasična gitara II: Adis Hatunić, perkusije: Adnan Teskeredžić Bas gitara: Osman Abdelmukaram.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti