BKC

1. mart – SVEČANO OTVORENJE VELIKE KONCERTNE DVORANE BKC-a koncertom “Sevdah Orient Express – polazna stanica BKC”!

1. mart – SVEČANO OTVORENJE VELIKE KONCERTNE DVORANE BKC-a koncertom “Sevdah Orient Express – polazna stanica BKC”!

BKC se sredio za praznik, a vi?JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ sa ponosom najavljuje svečano otvorenje obnovljene zgrade i Velike koncertne dvorane.  Dvorana će biti otvorena na Dan nezavisnosti BiH, u nedjelju, 1. marta. Na svečanom koncertu koji je pripremljen specijalno za ovu priliku nastupit će orkestar koji nosi naziv „Sevdah orient express – polazna stanica BKC“, a bit će izvedena tradicinalna sevdah muzika, u novim i originalnim muzičkim aranžmanima.

Orkestar će izvesti deset sevdah kompozicija koje će biti prearanžirane u jazz maniru, ali će zadržati svoj izvorni sevdah melos i strukturu. Svi koji budu prisustvovali koncertu, imat će ujedno priliku da vide kako izgleda Velika koncertna dvorana nakon opsežnih radova na potpunoj rekonstrukciji, koji su trajali od oktobra 2019. do 1. marta 2020. Kontinuirano obnavljanje zgrade BKC-a, koju mnogi smatraju za jedno od najljepših kulturnih zdanja u Sarajevu, započelo je 2017. godine, a svojevrsnu krunu dosadašnjih radova predstavlja obnova i restauracija Velike koncertne dvorane. Rekonstrukcija BKC-a ne bi bila moguća bez značajne finansijske pomoći: Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva kulture i sporta KS,  Općina Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo, te agencije UNDP. 

Proba – Orkestar “Sevdah Orient Expres”

Orkestar „Sevdah orient express – polazna stanica BKC“ skupa sa horom broji 65 članova, a čine ga i profesori i asistenti Muzičke akademije univerziteta u Sarajevu. U pitanju je Gudački orkestar “Strings Attached Sinfonietta” koji je sastavljen od petnaest članova, a koji je za ovu priliku proširen sa duvačkom sekcijom od četiri člana. Također sa njima nastupaju izvrsni muzičari koji će svirati na: bubnju, perkusijama, bas gitari, klaviru i udaraljkama. Kao vokalni solisti nastupaju: Elvir Bandić, Nikolina Vujić, Esma Numanović i Lidija Paulin.  Dirigent orkestra je Nenad Tešić. Specijalni gosti ovog koncerta su članovi hora BKC iz Prijedora, koji broji četrdeset članova, a nastupit će pod dirigentskom palicom Alme Karabeg.

Proba – Orkestar “Sevdah Orient Expres”

Dvorana će biti otvorena na Dan nezavisnosti BiH, u nedjelju, 1. marta. S obzirom da je broj mjesta u dvorani ograničen, zaintersovani besplatne ulaznice  mogu preuzeti na blagajni BKC-a. Nemojte propustiti ovaj svečarski koncertni performns koji će izvesti „Sevdah orient express – polazna stanica BKC“, ako ji će za ovu priliku izvesti tradicinalna sevdah muzika, u novim i originalnim muzičkim aranžmanima sa početkom u 20 h.

Emir Kovačević

February 26th, 2020

No comments