Search
Close this search box.

U STUDIJU N BHRT-A KONCERT SJEĆANJA NA VRSNOG SEVDAH KOMPOZITORA JOZU PENAVU!

U povodu stotinu i deset godina od rođenja znamenitog bh. kompozitora u oblasti narodne muzike Joze Penave, Muzička produkcija BHRT-a organizira koncert sjećanja na ovog velikog umjetnika.

Koncert u okviru projekta „Studio N“ održat će se u utorak 17. decembra 2019. godine, s početkom u 20 sati.  U konceptu „Narodnog Studija N“, nakon serije solističkih koncerata najpoznatijih pjevača i instrumentalista narodne muzike, pojavljuje se i svojevrsni hommage značajnim umjetnicima, izvođačima ili kompozitorima u oblasti narodne muzike BiH.

Sječanje na Jozu Penavu

Jozo Penava rođen je 26.05.1909. godine u selu Palež kod Kiseljaka. Izuzetan talent ga potiče da se bavi muzikom, i pored završenog pekarskog zanata. Tako poslije odsluženja vojnog roka 1939. godine u Somboru nastaju njegove prve pjesme: “Sa prozora” i “U baštici, kraj bijele ružice”. Upisuje se u muzičku školu i stiče osnovno muzičko znanje. Nakon Drugog svjetskog rata jedan je od osnivača Radio Sarajeva, i više od dvije decenije rukovodilac tamburaškog orkestra.

Muzika je bila život Joze Penave. Tokom pet decenija komponovao je veliki broj pjesama. Inspiriran narodnim melosom, pisao je i tekstove za svoje kompozicije koje je narod prihvatao kao svoje. Iza sebe je ostavio i impozantan broj instrumentalnih kompozicija i kola. Kompozicije Joze Penave odlikuju se melodijskom čistoćom, poetičnošću teksta i bogatom tematskom razuđenošću. Jozo Penava je dao ogroman doprinos razvoju narodne pjesme i bosanskohercegovačkog sevdaha. U toj oblasti Jozo Penava je nesumnjivo najproduktivniji bosanskohercegovački stvaralac.

Uz instrumentalni i kompozitorski, Jozo Penava bavio se i pedagoškim radom. Bio je korepetitor mnogim istaknutim pjevačima narodnog melosa: Safetu Isoviću, Zehri Deović, Himzi Polovini, Bebi Selimović, Zori Dubljević, Hanki Paldum, Feridu Avdiću i mnogim drugim. Dobitnik je najviših državnih i umjetničkih priznanja: Estradna nagrada BiH, Spomen diploma za stvaralački i aktivni rad koju dodjeljuje udruženje kompozitora SRBiH, tri Zlatne spomen-plakete RTSA, Orden rada sa srebrenim vjencem, Orden rada za zlatnim vjencem, Estradna nagrada Jugoslavije, Spomen plaketa grada Sarajeva. Umro je u Sarajevu 17.01.1987. godine. (Izvor informacija:Vihorka Rubić, Jozina unuka.)

Uz pratnju orkestra Muzičke produkcije BHRT-a, najljepše i najpoznatije Penavine pjesme izvodit će ponajbolji izvođači narodne muzike i sevdaha u mladoj generaciji: Slađana Mandić, Latif Močević, Aldijana Tuzlak Bećar, Zanin Berbić, Amna Aganović, Jasmin Burek, Alma Subašić, Fatmir Sulejmani, Amna Keskin, Alem Kadić, Mensura Bajraktarević i Haris Kulović. Koncert će se moći pratiti u direktnom prijenosu na BH Radiju 1, putem YouTube kanala Muzička produkcija BHRT, na  istoimenoj Facebook stranici i web stranici www.bhrt.ba

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti