Search
Close this search box.

 Jordi Savall 21. oktobra u Sarajevo                                                                                                                              

 

Španski umjetnik maestro Jordi Savall, jedan od najpoznatijih virtuoza na violi da gamba i dobitnik prestižne nagrade Grammy nastupit će 21. oktobra u Sarajevu, u Vijećnici.
Koncert se organizira povodom proslave nagrade Grand Prix 2016, nagrade za kulturno naslijeđe koju su Europa Nostra i Evropska komisija dodijelili radnicima i aktivistima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i UG Akcija.
Jordi Savall na međunarodnoj sceni priznat je kao jedan od vodećih instrumentalista i dirigenata kada je u pitanju rana evropska muzika, posebno renesansna i srednjovjekovna, a na sarajevskom koncertu predstavit će se sa svojim ansamblom Hesperion XXI i gostujućim muzičarima.
Na koncertu će Savall izvesti repertoar pod naslovom BAL·KAN: Honey and Blood – Cycles of Life, svojevrstan dijalog muzike Balkana i romske i armenske dijaspore, zajedno sa još 18 muzičara iz Asavall_dir_pleyel_15_01_2011_c_david_ignaszewskirmenije, Turske, Grčke, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Srbije i Španije. Muzičarima će se na sceni pridružiti i četiri vokalista: pjevačice iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Grčke: Amira Medunjanin, Stoimenka Outchikova-Nedialkova i Katerina Papadopoulou, te mađarsko-rumunski instrumentalista i pjevač Tcha Limberger.
 3935701_1_xio-fcmsimage-20130620185048-006005-51c332e86654e-4918909
Sarajevski koncert Jordija Savalla organizira agencija Gramofon za Europa Nostru – panevropsku federaciju nevladinih organizacija u oblasti kulturnog naslijeđa sa sjedištem u Hagu, a koncert podržavaju Fondacija Jordi Savall, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), Delegacija EU u BiH, EU program Kreativna Evropa, Evropska kulturna fondacija i Gradska uprava Sarajevo.
Oznake: WorldMusik
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti