WORKSHOP “MAKAM BOSNIA“

02 Aug 2019 Friday
-
04 Aug 2019 Sunday

WORKSHOP “MAKAM BOSNIA“

Location
Sarajevo BiH
Venue
JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo
Time
10:00 am - 04:00 pm
Price
80 Euro - 033 232-594 / info@centarkulture.ba
Status
Open

Omer Erdoğdular will teach a class with a focus on makam, repertoire, improvisation, and ornamentation techniques primarily for ney, although all instruments are welcome. Coming from a long lineage of music teachers, Ömer Erdoğdular provides in his lessons an opportunity for students to learn the aesthetically unique aspects and styles of Turkish classical music and recognize ney’s distinctive place in this musical tradition.

Ahmet Erdoğdular is a leading vocal soloist noted for his role in preserving the classical singing style of the Turkish musical tradition. His class will focus on singing skills, improvisational techniques and performance of various forms of Turkish sufi music. Ahmet Erdoğdular will give attention to repertoire, rhythms, and ear training, enabling even those new to modal music to understand its concepts and engage in creative pursuit. Improvisation, the pinnacle of modal music performer, will be encouraged from the start. Instrumentalists are also welcome.

WORKSHOP: “MAKAM BOSNIA“ U SARAJEVU POD VODSTVOM EMINENTNIH TURSKIH PREDAVACA!

Zadovoljstvo nam je najaviti “Makam Bosnia” u Sarajevu, koja če se održati 2. 3. i 4. avgust ove godine. Ova workshop radionica nudi dvije nastave koje će se usredotočiti na praktično korištenje teorije muzike, intonacije i modalnog repertoara analize i tumačenja svjetski poznatih turskih majstora iz branše.

Predavači ovih exluzivnih workshopova koji će se dogoditi u Sarajevu ovog ljeta su eminentni turski vokalni solist Omer Erdoğdular, jedan od prvih majstorskih učitelja koji se bazirao na podučavanje iz oblasti turske klasične muzičke baštine u inozemstvu. On će podučavati nastavu s naglaskom na makam, repertoar, improvizaciju i tehnike ukrašavanja, prvenstveno za instrument nay, iako su svi instrumenti dobrodošli.

Također, jedan od predavača je i Ahmet Erdoğdular, jedan od vodećih vokalni solista sa ulogom u očuvanju klasičnog pjevanja turske muzičke tradicije. On će obratiti pažnju na repertoar, ritam i improvizaciju.

Ahmet Erdoğdular je počeo učiti muziku u ranoj dobi sa svojim ocem, te nastavio muzički razvoj uz vodstvo poznatog muzičara Niyazi Sayın. Diplomirao je na Državnom konzervatoriju Tehničkog univerziteta u Istanbulu gdje je završio magisterij turske klasične muzike pod vodstvom profesora Alaeddina Yavaşça. Specijalizirao je tursku gazelsku (improvizacijsku) tehniku. Ahmet je studirao makam i improvizacijske tehnike s Niyazi Sayınom, Necdet Yaşarom i Kani Karacom i nastupao s njima u Turskoj i širom svijeta. Od velikih majstora Ahmet je naučio načine na koje se poezija usklađuje s muzikom, te je također proučavao i izvodio sufi muzički repertoar. Također, Ahmet je učestvovao na raznim festivalima u Europi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama koji izvode i osmanske klasične i sufijske muzike. Nastupao je naathan i ayinhan u “Svetom susretu”, dokumentarcu kojeg je tursko ministarstvo kulture predstavilo UNESCO-u za proglašenje 2007. godine kao godina Ruma.
Radio je na turskom radiju kao solist, snimio niz serijala muzičkih programa za različite televizijske tvrtke, dvije godine bio gost solist na Ansamblu državne turske klasične muzike, a često se pojavljuje u TV programima turske televizije. Bio je gostujući naučnik na Univerzitetu Columbia i Gradskom univerzitetu u New Yorku, Odjel za etnomuzikologiju postdiplomskog centra.

Ömer Erdoğdular počeo je studirati muziku dok je još bio dijete. Rođen je u Konyi 1949. godine, a odrastao je u Istanbulu, u početku uči o od svog oca. Godine 1965. počeo je studirati s Ümit Gürelmanom, a uskoro počeo poučavati Niyazi Sayın, koji je trajao dugi niz godina. Osim muzike, studirao je tursku književnost i historiju s nekim od najistaknutijih intelektualaca, koji se smatraju mostom između osmanske i turske intelektualne tradicije.

U narednih dvije decenije učestvovao je u mnogim radio i TV programima, koncertima i umjetničkim suradnjama u razdoblju kada je nova, a turska klasična muzika općenito, počela ponovno otkrivati ​​u Turskoj.

Bio je dio instrumentalne grupe Bosphorus, prvog turskog ansambla koji je posjetio Grčku i započeo kulturnu suradnju dviju zemalja. Ömer Erdoğdular nastavio je svoje kulturno veleposlanstvo kao jedan od prvih majstorskih učitelja podučavanja turske klasične muzike u inozemstvu. U Turskoj je bio jedini učitelj koji je redovno poučavao više od dvadeset godina, privlačeći studente iz cijele Turske i svijeta.