Search
Close this search box.

Banjalučani opijeni pjesmom Amire Medunjanin

Amira Medunjanin, jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinke, održala je u četvrtak uveče koncert u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Interesovanje za nastup dive svjetskog glasa bilo je veliko, tako da se i na ulazu tražila karta više, piše nezavisne.com

Foto: Velibor Tripić, Ante Gelo na gitari i Zvonimir Šestak na kontrabasu.

“Drugi put smo u Banjaluci. Prošli put smo se vidjeli prije četiri mjeseca, a prije toga nije nas bilo jako dugo”, istakla je Medunjaninova.

Naglasila je da obično svoje koncerte započinje pjesmom, ali da je ovog puta morala napraviti izuzetak.

“Sve nastupe odmah započinjem pjesmom, ali vi ste odlična publika i zato moram prvo da vas pozdravim”, rekla je Banjalučanima.

Pjevačica je prisutne podsjetila da njeni nastupi nisu obični koncerti gdje ona pjeva za publiku, već želi da i publika pjeva zajedno s njom.

Svi su poslušali njen savjet i zajedno s njom pjevali stihove najljepših numera, kao što su  “Što te nema”,

Foto: Velibor Tripić

“Dušo moja” i mnoge druge.

Osim zahtjeva da zajedno pjevaju, pjevačica je na početku koncerta upozorila i da ne da njeni koncereti imaju uobičajnu listu pjesama.

“Mi nismo napravili plej-listu ili repertoar. Ja baš i ne volim tu riječ repertoar. Trudićemo se da ne ponovimo pjesme koje smo pjevali prije četiri mjeseca”, naglasila je Medunjaninova.

Nakon toga uslijedili su taktovi numere “Kad ja pođoh na Bentbašu”. Osim anđeoskog glasa i savršenih tonova muzičara koji su pratili Medunjaninovu, pjevačica se i našalila nekoliko puta s publikom, te na komičan način objašnjavala porijeklo nekih numera.

“Kažu da je melodija ove numere potekla od Španjolaca i vremenom je postala dio naše tradicije. Ipak, s druge strane, niko od autora ne zna kako je tekst nastao, a on govori o muškarcu koji je hodao ulicom i vodio bijelo jagnje. Nikada mi nije bilo jasno zašto bijelo jagnje? Najkreativniji odgovor koji sam dobila je da ljudi u periodu kada je pjesama nastala nisu imali zlatne retrivere pa su gradom šetali jagnjad”, rekla je pjevačica i izazvala salve smijeha.

Medunjaninovoj su podrška na bini bili džez muzičari Ante Gelo na gitari i Zvonimir Šestak na kontrabasu.

Oznake: Koncert
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti