Search
Close this search box.

NAPUSTIO NAS JE DŽEVAD ŠABANAGIĆ-BOSANSKI VIVALDI

Dževad Šabanagić, bosanskohercegovački Vivaldi, violinista, profesor i koncertmajstor Sarajevske filharmonije, napustio nas je u 79.godini života.

Umjetničku aktivnost Dževada Šabanagića možemo svrstati u nekoliko dimenzija: solistička, kamerna, orkestna. Kao solista nastupa sa Sarajevskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Sarajevo, Simfonijskim orkestrom Mostar, solistički recitali i nastupi s pijanistom Ljiljanom Pećanac. Dvadeset pet godina je član Sarajevskog baroknog trija u sastavu: flauta Bećir Drnda, violina Dževad Šabanagić, klavir Ljiljana Pećanac. Najveći dio svog umjetničkog angažmana koristi sa Gudačkim kvartetom Kamernog teatra 55 u Sarajevu čiji je vođa od njegovog osnivanja, dakle punih 35 godina.

Kao solista, član trija, vođa gudačkog kvarteta koncertrira širom ex. Jugoslavije, ex. SSSR-a, Francuskoj, Njemačkoj, Češkoj, Portugalu, Švicarskoj, Holandiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Norveškoj, Engleskoj, SAD, Italiji i dr.

Dževad Šabanagić

Tokom opsade Sarajeva održao je preko 250 koncerata, te na taj način branio našu domovinu, pokazavši da se i u najvećim ratnim strahotama može i mora braniti kultura svog grada i države.

Dževad Šabanagić rođen je u Sarajevu 1945. godine gdje je završio Muzičku akademiju u klasi profesora Kurt Hauzera. Već od ranih studenstskih dana zanimao seu za kamernu muziku. Kao student bio je angažovan u Simfonijskom orkestru RTV Sarajevo, a zatim kao nastavnik violine u Muzičkoj školi “Dr. Vojislav Vučković” a potom postaje njen direktor u periodu od 1973 – 1983. godine. U tom periodu intenzivno radi na razvoju muzičkog školstva na području grada Sarajeva i otvara niz područnih odjelejnja, koja kasnije prerastaju u samostalne muzičke škole. Za takav angažman škola je 1976. godine dobila 6. aprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Pored umjetničke i pedagoške djelatnosti Dževad Šabanagić bavi se društvenim radom sa nizom funkcija.Od 1983. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u kojoj je profesor kamerne muzike za gudače.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada od kojih su najznačajnije: povelja “Škole za osnovno muzičko obrazovanje” za razvoj muzičkog školstva, povelja Grada Sarajeva za rad Gudačkog kvarteta u ratu, Zahvalnica “5. korpusa Armije Republike Bosne i Hervegovine”, Povelja “Internacionalne lige humanista” za 1996. Godinu, nagrada “Udruženja muzičkih pedagoga BiH” za rad Gudačkog kvarteta, 6. aprilska nagrada Grada Sarajeva za 1999. godinu.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti