Search
Close this search box.

MM24 ZAVRSAVA PROMOCIJOM KNJIGE HANE BAJROVIC-CARDAKOVIC

Promocijom knjige „Antiratni teatar u Sarajevu pod opsadom“
autorice Hane Bajrović-Čardaković, sutra će, 9. maja, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, biti zatvoreno 29. izdanje Modula Memorije.

U pitanju je druga knjiga ove autorice, a koja se bavi istom temom, temom djelovanja teatra u periodu rata u Bosni i Hercegovini ‘90tih godina.

Ova knjiga je naučno-istraživački rad napisan kao rezultat višegodišnjeg istraživanja o djelovanju teatarske scene u period opsade Sarajeva, te kao nastavak prve knjige „Teatar pod opsadom“ koje je sakupila teatrografiju svih ratnih premijera nastalih u institucionalnim pozorištima u Sarajevu. U slučaju teatra u Sarajevu u periodu opsade, odnosno za potrebe ove knjige, bilo je neophodno pristupiti i istraživačkom radu s obzirom na činjenicu da je izuzetno mali broj radova koji sistematizuju ovu temu. To je neobično jer se radi o temi koja u javnom diskursu postoji, a mnogi umjetnici je i danas često naglašavaju. U tom smislu, pored ljudi koji su se do sada bavili ovom temom, a čija djela su značajno korištena u ovom radu, ovaj rad suštinski je imao za cilj primarno sistematizovati i objediniti fascinantnu teatrografsku građu koja, okupljena na jednom mjestu, ukazuje već sama po sebi na to da se radi o određenoj posebnosti.

Promocija knjige će se održati 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, što je i simbolička poruka da je upravo taj kulturni otpor koji se dogodio u Sarajevu u ratu svojevrsni otpor fašizmu i zlu kojem su građani i građanke bili izloženi. Upravo i naziv knjige govori o aniratnom, nepropagandnom karakteru teatra i kulture općenito u ratnom Sarajevu, kao svjesnom izboru umjetnika da se umjetnošću bore za civilizacijske vrijednosti koje su u tim vremenima bile narušene.


Knjiga će biti objavljena na bosanskom i engleskom jeziku. Autorica engleskog prijevoda je Nedžla Krnjić, a dizajnerica knjige je Sanja Kulenović.


Promotori knjige su: Hana Bajrović-Čardaković, Izudin Bajrović, Nihad Kreševljaković i Edin Pobrić.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti