Search
Close this search box.

DEDIĆ I HADŽIMANOV PROBILI “ZVUČNI ZID” U SARAJEVSKOM BKC – U, OVO JE BIO SVOJEVRSNI OMAŽ NJIHOVIM OČEVIMA ARSENU I ZAFIRU!

Protekli ponedjeljak bio je rezervisan za klavirski performans dvojca majstora piana Matije Dedića i Vasila Hadžimanova kojim su probili “zvučni zid” u dupke punom sarajevskom Bosanskom Kulturnom Centru, jer je to bio faktički prvi koncert od kako je pandemija COVID – 19 nastupila na svjetsku  scenu i poremetila nam kompletne živote.

Željna sarajevska publika je sa nestrpljenjem dočekala taj muzički performans kojim je ovaj dvojac skupio snage  i napokon se predstavio publici i prezentirao svoj autorski rad. Njihov klavirski dvoboj je bio bratski i ujedno omaž njihovim roditeljima koji su iza sebe ostavili veliku umjetničku zaostavštinu neprocjenjive vrijednosti.

Potrebno je naglasiti da kompletan posao ne bi bio moguć bez velikog angažmana Tarika Karčića, vlasnika kultnog sarajevskog jazz kluba JAZZBINA SARAJEVO koji je uložio svoj pregalački rad.

Vasil je tokom koncerta izjavio: „Još ne mogu da verujem da je ovo uspelo Tariku!“ A neko je iz publike dobacio: „Ništa se ne dešava!“, na šta je Vasil rekao: „Ali evo ljudi, ovo se desilo na šta je publika u BKC – u prasnula u smijeh i pozdravila gromoglasnim aplauzom dvojac za dubl piano.

Photo By Amer Beganović – Tarik Karačić

Hadžimanov se na početku zahvalio Tariku i BKC-u na odličnoj organizaciji.

Nakon koncerta, Vasil Hadžimanov dao je kratku izjavu o impresijama nakon koncerta u Sarajevu. Na našu konstataciju da je probijen zvučni zid ovim muzičkim performansom, Vasil je prasnuo u smijeh te dodao:  „Neizmerno mi je drago što je ovo uspelo, svi smo pokošeni sa svih strana muzičari, oni koji vole muziku, i oni koji su vezani za muziku su među najugroženijim definitivno i sad mi tu možemo da pričamo i o finansijskim razlozima, ali ja uvek volim više da pričamo o drugom aspektu, a to je ljudski aspekt, socijalni aspekt, jednostavni ljudski aspekt kako hoćeš da ga nazoveš, ljudski opet najbolje reći, jer mi živimo od toga ne samo zbog para već i zbog toga što nam je to život. Tako da je bilo baš gadno, sad se baš preko leta malo promenila stvar, pa smo radili dosta,  ali nikad se ne zna, ništa se ne zna, možda sutra bude, ovo je zaista jedan podvig. Ja bih se opet Tariku zahvalio i ovom prilikom, naravno Bosanskom kulturnom centru što su ovo uspeli da izvedu. Matija i ja nastupamo već dugo zajedno u ovom duetu, osećamo se, povezani smo na svim mogućim merdijanima, tako da je ovo veče bilo predivno i baš mi je drago što se sam koncert dopao sarajevskoj publici.”

Photo By Amer Beganović – Vasil Hadžimanov

Matija Dedić o svojim impresijama sa sarajevskog koncerta kaže:

“Moje impresije su nevjerovatne, da u ovo vrijeme gospodin Tarik Karačić uspije nešto napraviti ovako, ovakve stvari čak i bez COVID-a u normalnim vremenima što se kaže nisu lake, pogotovo na Balkanu kad kažeš dva klavira, kao da kažeš dva nebodera donesi, da ne podilazimo, njemu svaka čast! Dolazak u Sarajevo je di sam trčakarao u hotelu Košuta na Jahorini, pa poslije u Holiday inn gdje su Arsen i Gabi imali sa Kemom, Harisom i mislim da je Stavros bio negdje, znači to Sarajevo je moje. Vrlo rani dolazak 1997. godine ako gledamo da je konačno taj horor i užas koji se završio pola estrade nije bilo, ja sam bio “Kod Ede” na prvom jazz festivalu i Dino Šukalo, Poljak i da ne nabrajam, to su bila neraskidiva naša bratska druženja, kao što mi je Vasil brat, nije ni partner, ni muzički suradnik, niti čovjek sa kojim imam posla, jednostavno mi smo svi braća.”

Photo By Amer Beganović – Matija Dedić

Matija je izjavio: “Ne volim mnogo pričati, idemo svirati za Arsena. Numera se zove “Njegov posjet”! Nakon BKC – a, ovo spade u dva, možda tri maksimalno koncerta sa mojim ocem, i ja sa svojim ocem i ja više u ovoj dvorani nisam odsvirao ni jedan ton, volim ju, tu su prijatelji, prije šest mjeseci nakon, nisam bio četiri godine, posljednji posjet bio je u “4 sobe gospodje Safije“ sa Gabi, više zatvorenog tipa, ali tako Sarajevo mi fali. Krenulo je, i ovo je bila odlična priča, odličan koncert. Govoreći o svom novom albumu “Ladies”gdje sam sakupio svoje suradnice, a milione ih je na njemu naravno uz majku i kćer, ženski vokali nevezano uz žanr, sa kojima radim sa kraja devedesetih.

Za kraj koncernog performansa Vasil je rekao: „Ne mogu a da ne najavim ovu pesmu, nju sam slučajno čuo od Amara Češljara bubmjara, a kasnije od Bože Vreće i Asambla Halke, i ta pesma mi se urezala duboko. Sa svojim bendom solo sam je izvodio, a za ovu priliku u posebnom aranžmanu „Razbolje se Šimšir list“.“

Sjajni pijanisti Vasil i Matija koncertom su, kao što smo rekli na početku, probili “zvučni zid”, te ih je publika vratila na bis gromoglasnim aplauzom, a kao zahvalu sarajevskoj publici ovaj sjajni dvojac odsvirao je jedan jazz standard!

Oznake: Koncert
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti