Search
Close this search box.

Upoznajte Mirzu Redžepagića – pionira flamenko gitare u Bosni i Hercegovini

Nas nekoliko gitarista iz raznih krajeva svijeta u jednom flamenko klubu u Sacromonteu, dijelu Granade u kom je flamenko nastao, slušali smo izvođenje jednog mladog gitariste iz porodice Habichuela, najveće flamenko porodice iz Granade. Nakon nastupa on je pozvao na scenu nekoga ko bi želio da svira. Na nagovor prijatelja sam sav izbezumljen izašao na scenu, uzeo gitaru i počeo da sviram temu ”Zajdi zajdi” dodajući flamenko elemente. Jer, svirati čisti flamenko, flamenco purona tom mjestu za mene je u tom momentu bila apsolutno suluda ideja. Reakcija ljudi je bila odlična. Govorili su da ih ta muzika jako podsjeca na flamenko ali da je opet puno drugačija…”

Tako svoju priču o flamenku započinje Mirza Redžepagić, dobitnik stipendije Asocijacije flamenko gitarista Španije (Asociación Española de Guitarra Flamenca).
U februaru je snimio prvu bh. flamenko kompoziciju, a upravo je objavio još jednu koju izvodi sa pjevačicom Ninom Flamenca. Oba videa pogledajte na kraju ovog intervjua.
Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba
Mirza kaže da je flamenko gitara bila i razlog zašto je kao dijete upisao muzičku školu, a kasnije se odlučio za profesionalnu karijeru gitariste, tako da je se nakon svega, zapravo vratio flamenku. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, usavršavao se u Granadi kod raznih maestra gitare od kojih izdvajaju Ruben Campos i Jorge el Pisao, te u Madridu gdje je učio kod maestra Jose Deluna.

“Iako je flamenko kao jedna vrsta atrakcije uglavnom ljudima poznat kroz ples, flamenko je najprije glas, pjevanje, pa onda ples i gitara. Ova kulutra formirala u Andaluziji, kulturološki bogatom području na kom su živjeli Mauri, Jevreji, Hrišćani, Romi (španski Gitanosi) i drugi, te su nesumnjivo svi utjecali na razvoj flamenko umjetnosti. Sredinom 19. stoljeća flamenko se iz porodičnih okruženja, zabava, svadbi i sahrana uglavnom Romskog dijela stanovištva, seli u Cafe Cantatos, barove u kojima se izvodio. Godine 1922. u Alhambri, dragulju Granade, kompozitor Manuel de Falla i pjesnik Federico Garcia Lorca organizirali su prvo takmičenje u izvodjenju flamenka. Nakon tog perioda flamenko dospijeva i na veliku scenu”, uvodi nas u priču o ovom španskom muzičkom stilu Mirza Redžepagić.

Pitamo ga kako je bilo ‘preći’ sa klasične gitare na flamenko.
“Flamenko spada u visoko virtuoznu muziku zbog specifičnih tehnika sviranja. Meni, kao nekom ko je prije toga svirao klasičnu gitaru je bilo na početku teško jer sam odjednom otkrio milion novih načina sviranja gitare koje i nisam baš ”u školi” učio i zapravo sam shvatio da sam tek prešao prvu stepenicu. Znao sam da moram otići u Španiju, osjetiti duh Andaluzije, upoznati ljude i naučiti što više o kulturi i načinu života tamo, kako bih mogao shvatiti ovu umjetnost.
Mirza početkom 2016. godine pokreće svoj flamenko projekat sa zagrebačkom flamenko pjevačicom Ninom Ćorić i grupom palmerosa iz Sarajeva ”Los Jaleos” koju čine Elma Karčić, Merita Bavčić i Hector Morić.
Granada je grad koji živi flamenko. Na svakom ćošku možete vidjeti nekog ko svira, pjeva ili pleše, i to jako dobar flamenko. U takvom okruženju shvatiš da ako uspiješ svojom svirkom prenijeti bar 50% emocije koju oni emituju tokom svog izvodjenja, onda trebaš biti jako sretan”, zaključuje Mirza.
Njegov cilj je ne samo približiti flamenko kulturi publici u BiH, već i osmisliti svoj flamenco fusion, spajajući ovaj stil sa tradicijskim muzičkim pravcima iz naše zemlje.

“S obzirom da sam veliki zaljubljenik u muziku istoka (perzijsku, arapasku, indijsku i kinesku) imam veliku želju da spojim sirovost, snagu i strast flamenka sa profinjenošću, elegancijom i mistikom orijenta u neku cjelinu koja bi imala smisla. U sevdah triju ”Bosanski lonac” u kom sviram sa mojim prijateljima Kenanom Mačkovićem(vokal i klavir) i Davorom Marausom (perkusije) uveli smo elemente flamenko muzike i u našu tradicijsku muziku, i to se muzički složilo jako dobro”.

Mirza zajedno sa Ninom i Los Jaleosima već aktivno koncertira u Bosni i Hercegovini, a 21. aprila će prvi put nastupiti van granica BiH, u Omišu, Hrvatskoj, gdje su dobili poziv za učešće na Omiš Guitar Festu, jednom od najprestižnijih gitarskih festivala u regionu. Nakon Omiša pripremaju se za predstojeće nastupe na 5. Zagreb Flamenco Festivalu i na festivalu muzike u Raški (Srbija) ”Dan zauvek” koji će se održati u junu mjesecu ove godine.

Oznake: Flamenco
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti