NOVI VIDEO

BASHESKIA & EDWARD EQ I ENIS ČIŠIĆ PREDSTAVLJAJU VIDEO SPOT „FINAL CALL“ SA NOVOG ALBUMA „SEVEN LESSONS“!

BASHESKIA & EDWARD EQ I ENIS ČIŠIĆ PREDSTAVLJAJU VIDEO SPOT „FINAL CALL“ SA NOVOG ALBUMA „SEVEN LESSONS“!

Basheskia & Edward EQ predstavljaju video za pjesmu Final Call, koja je dio njihovog novog albuma Seven Lessons with Mehmed Begić objavljenog u septembru 2021. godine. Video spot, koji je ujedno i dio njegovog magistarskog rada, potpisuje sarajevski umjetnik Enis Čišić.

Tema kojom se bavi ovaj rad je imerzija ili uranjanje pojedinca u virtualni sadržaj. Mogućnost uranjanja u iskustvo ili mjesto drugačije od onog koje se fizički doživljava se može posmatrati kao vid eskapizma. Taj bijeg u unutrašnji svijet dovodi do introvertiranja savremenog čovjeka, zatvaranja u sebe, otuđenosti, što također utiče na komunikaciju koja postaje bezlična.

S druge strane, kroz vizuelni narativ ovdje se provlači autorova lična interpretacija bliske budućnosti jednog urbanog prostora.“Osnovni motiv teme je uranjanje u otvoreni / zatvoreni prostor koji je kontaminiran kapitalizmom”, poručuje autor spota Enis Čišić, dodajući da je “akt bijega u simulaciju jedna od reakcija pojedinaca na socio-političku situaciju koja nas okružuje.”

Ovaj rad se također bavi problemima neverbalne komunikacije današnje generacije i kroz pažljivo konstruisane kadrove naglašava mentalna stanja glavnog lika. Osoba moguće budućnosti je djevojka, zarobljena u beskonačnoj samoći ili izgubljenosti. Ono što ona prolazi je jedan vid dehumanizacije i otuđenja. S druge strane tu je kapitalizam koji jede sve pred sobom i pojedinac koji tu nestaje, gubeći svoj identitet i čovječnost.

Autor spota napominje da “projekat ne bi bio moguć bez entuzijazma i iskustva ljudi koji su odlučili na samom početku da bezuvjetno pomognu i time uveliko doprinesu u oblikovanju ove vizije.”

U video spotu glume Asja Faladžić, Saira Čandić i Benjamin Delalić. Režiju potpisuje Enis Čišić, a ostali uključeni u realizaciju su: DP: Vedad Krkbešević i Amel Đikoli. VFX: Enis Čišić, Michele Benigna. Costume: Bazerdžan, Irma Kohel. Tekst pjesme Final Call, kao i svih ostalih na albumu, potpisuje pjesnik Mehmed Begić. Produkciju su radili Nedim Zlatar i Leonardo Sarić, dok je za mastering bio zadužen Vlado Džihan (Milkshop Mastering). Izdavač albuma je sarajevski label Podmornica.

Video možete pogledati na Youtube, a cijeli album je dostupan na svim digitalnim servisima. Rad muzičara možete podržati kupovinom albuma putem platforme Bandcamp.

Emir Kovačević

November 26th, 2021

No comments