Search
Close this search box.

EMOTIVNIM KONCERTOM DAMIRA IMAMOVIĆA ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI FESTIVAL „VaClaF“!

Emotivnim koncertom Damira Imamovića, uz gostovanje Andree Nikolić, završen je ovogodišnji VaClaF: Vareš Classic Festival pod temom “Ethos”. Profesor Željko Sertić za DertMusic donosi impresije sa netom održanog festivala i završnog koncerta Damira Imamovića..

Ovogodišnji 9.VaClaF internacionalni festival komorne glazbe / kamerne muzike u okviru kojeg je održan i 13. tradicionalni  Miholjski koncert dugo će se pamtiti, kako po zaista inventivno osmišljenoj programskoj koncepciji, tako i po vrhunskim izvedbama sjajnih umjetnika i zaslužuje sve pohvale jer predstavlja umjetnički domet kakav se ne može baš često susresti u našim koncertnim dvoranama. Bilo je to jedinstveno muzičko putovanje oko svijeta kroz različite stilske epohe i žanrove, od drevne perzijske muzike preko baroka do suvremenog neoklasicizma, argentinskog tanga, jazza, muzike zemalja iz kojih potječu izvođači sudionici festivala do autohtone balkanske etno muzike, prvenstveno bosanske sevdalinke koja je na neki način lajtmotiv kojim je počeo i završio ovogodišnji festival. U sedam odličnih i raznolikih koncerata ovogodišnji Vareš Classic Festival predstavio je najbolje što Bosna i Hercegovina danas ima, može i jest.

Gostovanjem umjetnika iz svih krajeva svijeta u ovom malom gradiću u srcu Bosne, sa vrhunskim koncertima dostojnih najvećih svjetskih dvorana i centara kulture, VaClaF je dokazao što je sve moguće kada se vizija, suradnja i upornost ujedine i zajednički ostvare, neki bi rekli – nemoguće. Pogotovo u ovim neizvjesnim uvjetima pandemije, kada smo svi već i gladni i žedni “normalnih” događaja u živo, VaClaF je ostvario pravo malo čudo i sve koncerte održao pred (veoma brojnom, pozornom i zainteresiranom) publikom, poštujući sve mjere i vodeći brigu o umjetnicima, ali i publici.

9. VaClaF Nataša Mirković & Michela Godard

Tako je, zaista, deveto izdanje Vareš Classic Festivala kroz temu “Ethos” “predstavilo vrhunsku muzičku umjetnost i umjetnike; angažiranu, životno važnu, dostupnu svima i s važnom misijom koja nas sve spaja – nastaviti kreirati i u najtežim okolnostima te zajedničkim snagama dati najbolje i najiskrenije, od sebe i od Muzike”, kako je i najavljeno na samom početku.

Nakon sjajnih koncerata Nataše Mirković, Michela Godarda, Amira Amirija, Oberton Octeta, Ivane i Andree Nikolić u prvom dijelu festivala, završni blok otvorile su bosanskohercegovačke snage. Violinistica Alma Dizdar predstavljena je u festivalskom “Rising stars” programu, za koji je odabrala barokni repertoar u kojem su joj se pridružili kolege Miron Konjević na čembalu i Belma Alić na violončelu. Svo troje dugogodišnji i rado viđeni gosti vareškog festivala i publike.

9. VaClaF – Damir Imamović & Andrea Nikolić

Mlade vareške snage proizašle iz lokalne Muzičke škole, koje su nastupale na vlastitom koncertu u petak 01.10. u Radničkom domu, ali i djelovale kao volonteri i volonterke, obilježile su središnji dio završetka festivala.

Završnica ovogodišnjeg VaClaFa pripala je nagrađivanom umjetniku sevdaha, sjajnom Damiru Imamoviću, koji je u ispunjenoj velikoj dvorani Centra za kulturu i edukaciju – Radnički dom Vareš priredio zaista posebnu i emotivnu koncertnu večer. Na koncu mu se u nekoliko pjesama pridružila i violinistica, direktorica VaClaF-a Andrea Nikolić, koja istaknula da je “ljubav prema sevdahu naslijedila s tatine strane” te se emotivno zahvalila svim prisutnima, zbog kojih ovaj festival i postoji te se gradi i razvija i dalje. Oduševljena publika tražila je dodatak, koji nije izostao, a druženje s umjetnicima se nastavilo i nakon koncerta.

9. VaClaF – Damir Imamović

VaClaF 2021 ponudio je tako pregršt nezaboravnih događaja, kao šećer na kraju bogate kulturne sezone u malom Varešu, koji bi se s obzirom na sve što se u njemu ove godine događalo, mogao slobodno predstavljati kao grad s najaktivnijom kulturnom scenom u BiH, a i šire, pogotovo uzevši u obzir broj stanovnika koji tek neznatno prelazi 8000. Radujemo se sljedećem, jubilarnom 10. Vareš Classic Festivalu i ne sumnjamo u još jednu izvrsnu kreaciju Andree Nikolić – spiritus movensa ovog zaista posebnog festivala.

Oznake: 9. VaClaF
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti