Search
Close this search box.

SASTAV „ZOSTER“ ZATVARA 5. JUBILARNO „SKAKAVAC TRAIL“: TRČANJE SPORT UMJETNOST!

U organizacij  Planinarsko društvo „Skakavac“ održat će se  Peto, jubilarno izdanje Skakavac Traila, a koje  će se održati od 04.-05. septembra 2021. godine. Organizator je pripremio mnoštvo sadržaja. Specijalni partner utrke je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, a u sklopu utrke održat će se i 3. Prvenstvo Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju.

Skakavac Trail ove godine nudi četiri staze, dužina od 21, 42 i 69 kilometara te posebnu utrku – Skakavac Canicross (trka u kojoj trče vlasnici sa psima). Najduža utrka od 69 kilometara trkačima nudi najljepši pogled na grad, a na njoj se održava i 3. Prvenstvo Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju. Maratonska utrka od 42 kilometra prolazi najljepšim sarajevskim obroncima, dok polumaratonska od 21 kilometar, donosi nezaboravno iskustvo svima koji se odluče da je istrče.

Planinarsko društvo Skakavac neprestano radi na promociji planinskog trčanja, što podrazumijeva i redovno čišćenje i očuvanje prirode kao i trasiranju novih staza koje se mogu koristiti za mnoge sportske aktivnosti. Entuzijasti okupljeni oko ovog udruženja, nastoje skrenuti pažnju javnosti na bogatstva kojima raspolaže Bosna i Hercegovina: „Kroz naš rad nastojimo promovisati prirodne ljepote, posebno vodopad Skakavac, a svake godine nastojimo trkačima osigurati još više – više staza, više zadovoljstva, više osmijeha, adrenalina i lijepih uspomena. Zbog toga smo ove godine pripremili i dodatne sadržaje poput prve Outdoor izložbe slika i After trail party uz bend Zoster. Naše utrke promovišu i kulturno-historijsko naslijeđe, poput Bistričke stanice sa koje kreće najduža utrka i spomenika prvoj sijalici koja je nakon New York-a zasijala u Semizovcu, gdje će biti cilj utrke i proglašenje pobjednika“, rekao je Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac

U sklopu 5. Skakavac traila održavat će se i prva Outdoor izložba sarajevske slikarke Tamare Vučinić. Naziv izložbe je “Trči, hodaj ili zastani…” je poziv da u vremenu kada svi žurimo, ipak uzmemo vrijeme za sebe i uživamo u ljepotama prirode koja nas okružuje. Slike će biti postavljene 04.09.2021. godine, na platou Skakavac od 09.00 do 16:00h. Pozivamo građane, turiste, rekrerativce da posjete ovu jedinstvenu izložbu.

U nedjelju, 05.09.2021. godine, u bivšoj kasarni Semizovac – gdje će biti cilj utrka, također će biti postavka slika Tamare Vučinić, čime želimo pokazati da sport, priroda i umjetnost dodatno obogaćuju jedni druge kao i cijelu zajednicu.

Plakat – After trail party “Zoster”

Od 17h sati pozivamo sve građane da se pridruže dočeku trkača, proglašenju pobjednika te da uživaju na After Trail Party uz bend Zoster. Ulaz na party je besplatan, uz obavezno poštivanje Covid-19 protokola (na ulazu u prostor gdje se održava događaj, gosti su dužni predočiti potvrdu o vakcinaciji, potvrdu o prebolovanom kovidu ne stariju od 6 mjeseci ili negativan Antigen test ne stariji od 48h).

Partneri utrke su Atletski savez Bosne i Hercegovine i Vatrogasno društvo Vogošća. Realizaciju utrke je podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Vogošća, a medijski pokrovitelji su Klix.ba, Antena, RSG i radio MIX te BHRT. Sve informacije o utrkama dostupne su na www.skakavactrail.ba , a prijave su moguće najkasnije do dana održavanja utrke.

U nastavku je raspored događaja:

SUBOTA, 04.09.2021.

09:00 – 16:00 Izložba „Trči, hodaj, zastani…“ slikarke Tamare vučinić, Plato Skakavac

11:00 – Start utrke Canicross, Uževica

12:30 – proglašenje pobjednika utrke, Uževica

NEDJELJA

06:00 – Start utrke od 69 km (i Prvenstva BiH u planinskom trčanju), Bistrička stanica

08:00 – Start utrke od 42 km, Čavljak

10:00 – Start utrke od 21 km, Uževica

Cilj utrka: bivša kasarna Semizovac (Vatrogasno društvo Vogošća)

Izložba u kasarni „Trči, hodaj, zastani…“

11:30 – Doček prvih trkača

17:00 – Proglašenje pobjednika triju utrka i Prvenstva BiH17:30 – After trail party uz bend Zoster

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti