Search
Close this search box.

BRANKO GALOIĆ SAMOUKI KOMPOZITOR, GITARISTA I KANTAUTOR IZ IVANIĆ GRADA OKUPIO SJAJNU EKIPU NA SVOM NOVOM ALBUMU!

Branko Galoić, samouki kompozitor, gitarist i kantautor, nedavno je objavio svoj novi, osmi po redu album, nazvan „Ples slobode“ na kojem je okupio sjajnu ekipu muzičara iz različitih država. Na pjesmi “Čarobni tepisi” gostuju Merima Ključo na harmonici i Jelena Milušić kao vokal.

Ekskluzivno za dertmusic, Branko je sa nama podijelio svoje utiske sa snimanja novog albuma:

“Kada sam prije otprilike dvije godine započeo rad na osmom albumu “Ples slobode” imao sam na umu jednu ideju: okupiti, na jednoj ploči muzičare koje sam susreo na svom dugogodišnjem putu. Više od 15 muzičara sudjelovalo je na snimanju koje se odvijalo u Parizu, Amsterdamu, Novom Sadu, Sarajevu. Osim toga, ovaj album rezultat je ponovnog ujedinjenja s kompozitorom i producentom Thomasom Couzinierom kojeg sam sreo na otoku Pagu prije 25 godina.”

Tokom svoje bogate karijere, Branko Galoić je sarađivao s brojnim muzičarima iz cijelog svijeta, a među stotinama koncerata i sudjelovanja na festivalima po cijelom kontinentu, izdvajaju se čak pet nastupa na Jazz & The City International Music festivalu u Salzburgu, pojavljivanje pred 10.000 ljudi na najvećem world music festivalu u Njemačkoj, u Rudolstadtu, te koncert sa Skakavac orkestrom na znamenitom Szigetu,  2019. godine. Godine 2020 zbog pandemije odkazan mu je koncert u Mozartovoj sali u Beču.

Branko Galoić je rođen 1973. u Zagrebu a odrastao je u Ivanić gradu. Gitaru je počeo svirati sa 17 godina u lokalnim bendovima, sve do 2000. godine, kada odlazi u Amsterdam.

Cover albuma – Ples slobode

U Amsterdamu kreće od nule. U početku svira na ulici i radi razne poslove, a onda svira u nekoliko bendova na klupskoj sceni.

Upijajući ta nova iskustva, počinje raditi i autorske pjesme, a presudni trenutak događa se kada upoznaje proslavljenog  producenta Dragog Šestića (Mostar Sevdah Reunion), koji u njemu prepoznaje veliki talent i producira mu prvi album “Above the Roofs” sa 13 autorskih pop & world tema na hrvatskom jeziku.

Objavljen 2005. pod etiketom Snail Records, album je pobrao jako dobre kritike po cijeloj Europi i izbor britanskog The Independenta za ‘album of the week’ bili su presudan motiv da Branko Galoić muziku definitivno izabere za životni poziv, kreirajući svoj muzički izraz na inspiraciji folklornim tradicijama Balkana, izmiješanim s brojnim stilovima, od rocka do jazza i od latino elemenata do filmske i klasične muzike.

Branko Gaolić

Drugi album ”Skakavac” snimio je sa istoimenim Skakavac orkestrom i objavljen je 2010. godine, a zanimljiv je po gostovanju Vlatka Stefanovskog u pjesmi ”Tema iz akcionih filmova” i proslavljene harmonikašice Merime Ključo u pjesmama “Oči ciganske”, “Daleki svijet”.

Nakon 11 godina provedenih u Amsterdamu, naredne dvije i pol godine Branko provodi u Berlinu i tu se događa njegov značajniji proboj na world music sceni, s albumom “Angel song” (2015.) koji je, između ostalog, bio 15. na World Music Charts Europe, a njemačka kritika ga je izabrala među 7 najboljih world albuma godine.

U Berlinskoj fazi još je snimio album ”Super Czug”, zajedno s Markom Jovanovićem, ponajboljim usnoharmonikašem u Njemačkoj, a potom se seli u Pariz, gdje se nastavlja njegov uspon na internacionalnoj “world music”  sceni.

Godine 2018. objavljuje ”Carnet de Voyages” (Bilješke s putovanja) – solo album instrumentalne muzike koji izlazi pod etiketom Pariškog izdavača Super Pitch i mnoge kompozicije s ovog izdanja završavaju u dokumentarcima, TV serijama i reklamama u Francuskoj, Španiji, Južnoj Koreji…), a iste godine izlazi ”One with the wind” (Jedan s vjetrom), koji je snimio sa portugalskim gitaristom Franciskom Cordovilom.

Zajedno sa muzičarima iz Francuske, Portugala, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Irana, Branko Galoić je zaplesao svoj “Ples slobode“.

Sad je red na vas da zaplešete s njim.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti