Search
Close this search box.

OVOGODIŠNJI, 36. BJF OTVARA NIŠLIJA SA BEČKOM ADRESOM NENAD VASILIĆ KOJI ĆE SE PREDSTAVITI SA SVOJIM SASTAVOM Bass&Strings!

36. Beogradski džez festival, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, održaće se od 9. do 13. decembra. Festival će 9. decembra otvoriti istaknuti kontrabasista Nenad Vasilić, koji decenijama živi u Beču i ima zavidnu internacionalnu karijeru.

Beogradska publika imaće priliku da Vasilićeve kompozicije sluša u posebno pripremljenim aranžmanima i izvođenju kojem se, pored kontrabasa, harmonike i saksofona, pridružuju i gudački instrumenti čineći zajedno sastav “Nenad Vasilić – Bass&Strings”.

Ovaj sastav imao je veoma zapažen premijerni nastup u Porgy&Bess klubu u Beču, dok će izvođenje na Beogradskom jazz festivalu biti prvo pred domaćom publikom.

Photo Dietmar Lipkovich

Povodom nastupa na Beograd Jazz festivalu Vasilić je dao izjavu za DertMusic

“Specijalno mi je zadovoljstvo da nastupam pred domaćom publikom i radujem se svakoj prilici da ponovo sviram u Srbiji. Spremamo, uprkos pandemiji i otežanim uslovima u kojima se nalazimo, dosta novog materijala za sledeću godinu, između ostalog i program “Bass & Strings” koji cemo imati prilike da izvedemo pred beogradskom publikom premijerno 9.12.2020 u Domu omladine.”

Nenad Vasilić je već dugo među predvodnicima evropske jazz scene, a do sada je napisao više od 40 originalnih kompozicija, i snimio 11 albuma pod svojim imenom. Njegovo stvaralaštvo je fuzija evropskog jezza i improvizovane muzike, obojeno melodijama i ritmovima iz bogatog nasljeđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše.

Nenad Vasilić

Vasilić se aktivno bavi i edukacijom mladih muzičara, a nedavno je imenovan za redovnog profesora na „Jazz Institut Berlin“, pri Berlinskom Univerzitetu umetnosti (Universität der Künste Berlin), gdje predaje od aprila 2020.

Pod nazivom “Nenad Vasilic Vol1” uskoro će biti objavljeno novo izdanje – kompilacija numera sa albuma koji obilježavaju prvih dvadeset godina Vasilićevog muzičkog stvaralaštva i zokružuju dosadašnji rad. Ovaj album pojaviće se u Evropi u decembru, a očekuje se da bude objavljen i u Srbiji početkom naredne godine.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti