IN MEMORIAM

U 72. GODINI PREMINUO JE NEDŽAD IMAMOVIĆ LEGENDA SEVDALINKE!

U 72. GODINI PREMINUO JE NEDŽAD IMAMOVIĆ LEGENDA SEVDALINKE!

Danas je u 72. godini preminuo legenda sevdaha Nedžad Imamović, kompozitor, muzičar, pjevač, aranžer, sin Zaima Imamovića.

Rođen u Sarajevu, u muzičkoj porodici posvećenoj tradicionalnoj muzici BiH. U prvim danima muzičkog bavljenja svirao klarinet, bubnjeve, gitaru u pop, rock i narodnim orkestrima. Skrasio se od kraja 60-tih u Narodnom orkestru RTV Sarajevo gdje na poziciji bass gitariste provodi više od 20 godina.

Za to vrijeme učestvovao je na nekim od najznačajnijih projekata iz oblasti narodne muzike u bivšoj SFRJ. Od početka 1970ih nastupa kao vokalni solista, na festivalima i samostalno, te snima na desetine zapaženih ploča. Piše za sebe i za druge. Od 1990ih vodi vlastiti muzički studio i radi kao producent za narodnu muziku na RTV BiH. U danima miroviner povremeno producira za mlađe izvođače i aktivno radi na zaštiti autorskih prava.

Nedžad Imamović je srednja generacija porodice koja je dala veliki doprinos narodnoj muzici  ovih prostora, sin Zaima, doajena sevdalinke i otac Damira, predvodnika mlađe generacije sevdaha.

Emir Kovačević

November 14th, 2020

No comments