Search
Close this search box.

PRVI ALBUM NOVOG INTERNACIONALNOG SASTAVA CHANT ELECTRONIQUE U IZDANJU RIKA MUZIKA INSPIRISAN SEVDALINKOM!

Prvi album banda Châñt élečtrónïqùe nazvan “Châñt élečtrónïqùe vol. 1” povezuje vokalne tradicije Argentine, Portugala, Hrvatske i Bosne i Hercegovine te muzičku produkciju koji potpisuju francuski, irski i hrvatski producenti. Projekt kojem su svojim talentima doprinijeli cijenjeni muzičari hrvatske alternativne scene, Dunja Bahtijarević i Nenad Kovačić, može se opisati kao kontemplacija starih tradicija polifonije povezana sa modernom elektronskom muzikom u neočekivano iskustvo koje će oduševiti svakog audiofila. Album je dostupan na svim većim digitalnim platformama od 6. novembra 2020.

Poslušajmo teaser za prvi single na albumu koji če biti objavljen ovog petka, 9.10. pod nazivom ‘Kamen Gori’ nadahnut bosanskohercegovačkom tradicionalnom muzikom. Nakon toga izlazi ‘Quando Eu Era Pequenina’ 16.10. i ‘Maiz De Viracocha’ 23.10.

Aranžman za pjesmu “Kamen gori” potpisuju Dunja Bahtijarević i Nenad Kovačić, a pjesma je daleko starija i uzeta je iz bosanskohercegovačke tradicije sevdalinki. Prožimanjem bogatog muzičkog nasljeđa i moderne elektroničke muzike udahnuli su novi život tradiciji južnoslavenskih krajeva.

Pjesma slušatelja vodi tankom linijom izmedju onoga što jesmo sada i što se, dok zamišljamo ‘bolje sutra’, nadamo da ćemo postati.

“Kamen gori, biser odgovara. Pjesma o prestanku ljubavi, o gubitku kontrole, o (ne)mogućnosti transformacije. Kamen je nepromjenjiv, a vatra sila koja izaziva promjenu. Biser je, barem poslovično, savršen rezultat transformacije zrna pijeska. Pjesma govori o napuštenoj ženi koja zamišlja buduću sebe, snažnu i ponosnu. Zamišlja trenutak kada će krenuti dalje. Ali njezina tvrdnja da će to vrijeme doći zapravo nije ništa više nego nada. Što se događa nakon ljubavi? Kako nas mijenja njezin kraj? Slamamo li se, ili zacjeljujemo? Približavamo li se sebi, ili se od sebe udaljavamo?

Châñt élečtrónïqùe je kolektiv producenata/ica i pjevača/ica koji dolaze iz pet različitih država sa dva kontinenta, sa zajedničkim interesom za istraživanje potencijala tradicionalne muzike i elektronike. Od prvog susreta 2019. godine u Portugalu aktivno sarađuju u izgradnji novog muzičkog izraza, nadilazeći granice vlastitog kulturnog nasljeđa. “Krenuli smo na ovo intenzivno putovanje istraživanja višeglasnih pjesama! I u doslovnom i u figurativnom smislu riječi. Željeli smo čuti što će se dogoditi kada se stare tradicije pjevanja susretnu sa sintesajzerima, ritam mašinama i računalno generiranim zvukom. Ove pjesme su toliko robusne da stoljećima opstaju. One su poput planina, i poput planina ih strašno volimo i poštujemo. Željeli smo saznati kako će im pristajati elektronski kontekst. Bilo nam je silno zabavno istraživati i oduševljeni smo što, baš kao i planine, pjesme i dalje odolijevaju.”

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti