Search
Close this search box.

JELENA POPRŽAN & DAMIR IMAMOVIĆ ODRŽAT ĆE DUPLI KONCERT U SKLOPU SALAM ORIENT FESTIVALA 19. OKTOBRA!

Od 9. do 19. oktobra 2020. godine, novo izdanje Salam Orient festivala održat će se na raznim mjestima u Beču – po prvi put također uz vizuelne umjetnosti i brojne književne događaje. Ovo izdanje nije izuzetno samo u pogledu dva nova umjetnička i kulturna polja u okviru Salam Orienta. Za mjere Covid19 potreban je plan B koji je prilično impresivan. Tema ” Puta svile” dugo se razmatrala za 2020. godinu, koja bi se trebala usredotočiti na srednjoazijsku umjetnost i kulturu. Ova uzbudljiva regija odgođena je zbog posebne situacije, ali simbolika povijesnog Puta svile ove godine ne može biti primjerenija.

Gusta mreža trgovačkih putova omogućila je robama, ljudima, vjerovanjima, idejama, jezicima i bolestima putovanje od istoka do zapada i od zapada prema istoku. U određenom smislu, globalizirani svijet je nastavak ovog drevnog životnog pojasa. U tom smislu, Salam Orient posvećuje se globalnoj umjetnosti i kulturi, čak i u godini punoj izazova i neizvjesnosti.

Radujemo se vašoj posjeti i želimo vam dobru zabavu!

Ovogodišnje izdanje Salam Orient festivala donosi jako pogat programski sadržaj.

Afganistanska pjevačica Elaha Soroor , poznata iz TV reality showa „Afghan Star“, otvara 19. izdanje Salam Orienta u bečkom Flexu , zajedno s nagrađivanom britanskom formacijom Kefaya . Muzičari koriste svoju svježu, živu interpretaciju afganistanske narodne muzike za politički dijalog i univerzalnu borbu za žene. Mladi kurdofonski sastav prirodno usklađuje stare kurdsko-iranske melodije i zapadnjačke utjecaje. Kurdsko-sirijski glazbenik Salah Ammo, koji u Beču živi od 2013. godine, odavno je sastavni dio domaće muzičke scene. Za Salam Orient, uz dugogodišnje pratioce i posebne goste, po prvi put će u Beču predstaviti i svoju najnoviju formaciju Wiener Diwan s klasičnim gudačkim kvartetom svjetski poznatog Bečkog simfonijskog orkestra.

Jelena Popržan i Damir Imamović – Peneline Dnevne sobe

Poseban vrhunac ovogodišnjeg festivala je dvostruka koncertna večer sa Damirom Imamovićem , “kraljem bosanske muzike sevdaha”. Za svoj najnoviji projekat umjetnik je okupio tim „All-Star“ koji istražuje stoljetne veze između Sevdaha i osmanske muzike. Zajedno sa „vojvođanskom Bečankom“ – sjajnom Jelenom Popržan – Damir Imamović pušta svoje korijene da se nižu u mnogim novim smjerovima u drugom setu te večeri: od Sevdaha do Aznavura. Pored koncerta sa Jelenom, Damir će održati svoj koncert sa internacionalnim sastavom kojeg čine: Derya Türkan, turski majstor kamanche-a, Greg Cohen-poznati američki basista i virtuoz na violiniIvana Djurić.

Salam Orinent 2020.

Salam Orient će po prvi put predstaviti umetnost i performanse u saradnji sa galerijom philomena + . U tu svrhu, pakistanski umjetnik Tazeen Qayyum pozvan je u Beč na jednomesečnu rezidenciju umjetnika u oktobru 2020. godine, tokom koje će biti stvoreno nekoliko projekata. U periodu festivala od 9.-19. U oktobru će se održati umjetnički performans, minijaturna slikarska radionica i otvoreni studijski događaj s Tazeen Qayyum.

Tokom 15 godina, osnivač i direktor Norbert Ehrlich posvetio se fascinantnim kulturama Bliskog Istoka i regijama pod arapskim utjecajem širom svijeta sa Salam Orientom. Geografski okvir je vrlo širok: fokus su umjetnost i kultura od Andaluzije, preko Magreba, zapadne i istočne Afrike do Bliskog istoka i Azije. Od tradicionalne do savremene muzike, kao i književnosti, umjetnosti ili plesa predstavljeni su na 2-3-tjednom festivalu u Beču.

Nakon 15 uspješnih, intenzivnih i lijepih godina, umjetnički direktor Norbert Ehrlich predao je upravljanje festivalom u ruke Katrin Pröll i Martine Laab 2017. Dvoje novih direktora već su dugi niz godina aktivni kao organizatori u zemlji i inostranstvu. Što se tiče sadržaja, oni nastavljaju da predstavljaju visokokvalitetni program klasično-tradicionalnih, kao i trenutne muzičke trendove, umetnost i kulturu na Salam Orientu.

Oznake: SALAM ORIENT
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti