Search
Close this search box.

BEOGRADSKI UMJETNIK ACART OBJAVIO NOVI SINGL „OJ VRBO“ SA TREĆEG NADOLAZEĆEG ALBUMA!

Beogradski kantautor, pjesnik, pisac, stalni saradnik kultnog magazina „Etnoumlje”, Aleksandar Mitrović Acart nedavno je objavio novi video spot za pjesmu „Oj, vrbo” koju je izveo sa pjevačicom Saškom Dženks alias Sashka Janx. Ova pjesma će biti na njegovom novom, inače trećem po redu albumu naziva Homo Ludens, tj. Čovek koji se igra.

Tim povodom Aleksandar Mitrović Acart je excluzivno izjavio za DertMusic:

“Za DertMusic mogu premijerno da izjavim da ću odmah po završetku vanrednog stanja (pored nastavka medijskog promovisanja singla Oj vrbo) da objavim pesmu na kojoj smo dosta eksperimentirali u studiju a ima i nekoliko gostiju.“

Photo: Etnoumlje Aleksandar Mitrović Acart

Acart je kreativan, iskren i istrajan, njegova karijera je više nego zanimljiva. Nakon debija Ćiril Method (2017) i nakon njega live-izdanja Studio Sessions (2018), objavljenih za beogradsku izdavačku kuću „Lampshade Mediaˮ, Acart na novom albumu sarađuje sa izdavačem „Kontra Recordsˮ iz Pančeva.

Acartova muzika je fuzija onoga što se zove world music, fank i džez rok. Uz njegovo ime s pravom stoji “sevdah gitarista”. A za sevdalinku sam kaže:

“Sevdah, tj. sevdalinka je moja duša. Nisam ga ni otkrio rano, već u odraslim danima, ako takvi uopšte i postoje. Nekad mislim da je taj žanr samo za mene nastao ili da sam ga ja nekad davno rukom srca pisao sebi. Savda znači ljubav. Osećam najdublju sponu sa sevdalinkama, ali i sa izvornom muzikom uopšte – bilo da su to tonovi srpske frule ili jermenskog duduka.” Acart se rado upušta u obrade sevdalinki na sebi svojstven način, te je tako početkom 2019. objavio pjesmu „Konaˮ, tačnije obradom kompozicije „Oči moje kletvom bih vas kleoˮ Radojke Živković, a koju je svojevremeno proslavio Safet Isović (i ne samo on). Acart se ovde još jednom pokazao kao nadahnut i originalan preispitivač starih hitova.

S druge strane, Acartov autorski „Lament” donosi nam sasvim drugačiji zvuk i atmosferu… Nakon ovog instrumentala, u kom se nalaze sve, na temu tuge neizgovorene riječi Acarta-pjesnika, umjetnik je opet progovorio 13. marta 2020, u autorskoj pjesmi „Oj, vrboˮ, gdje ljubavna čežnja i vapaj nalaze pomoć i oslonac u življoj ritmici i energičnijoj pratnji, kao i u duetu sa Saškom Dženks. Izbor – nimalo slučajan, kako nam za „Etnoumljeˮ objašnjava Acart:

„S obzirom na melodiju, učinilo mi se adekvatnim da to bude glas koji naginje pop-soulu, koji je u isto vreme vrlo virtuozan, osećajan i znalački. Tekst sam dugo radio i brusio ga, sa idejom da arhaizme i turcizme organski pripojim pesmi. Melodija i harmonizacija su bliskiji popu, pa je ceo sklop nekakva savremena sevdalinka, recimo neosevdah. Možda i sevdah-pop. Svako će to po svom slušalačkom iskustvu da drugačije etiketira. Aranžiram uvek moderno i po svom senzibilitetu. Zato i bude tu džezi-zvuka na sve strane. Mnogo pažnje, inače, pridajem gruvu basa i bubnja – njihovim suodnošenjima, kontrapunktu. Gitarom ne pretrpavam matricu, već samo popunim neke pauze, a u trubama vidim beli luk – najpotrebniji začin.ˮ

Acart je u dosadašnjoj karijeri inače nastupao sa mnogim bendovima i izvođačima, poput Dada Glišića, Milene Vučić, Željka Vasića, Bokija Miloševića.Osim što se bavi muzikom, autor je satiričnog muzičkog bloga Praktikum za muzičare 22. veka, gde ironijom boji tekstove, i piše muzičke recenzije u world music časopisu Ethnoumlje.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti