Search
Close this search box.

NAVRŠILA SE 10. GODIŠNJICA OD SMRTI VELIKANA SEVDAHA OMERA POBRIĆA, OSNIVAO “INSTITUT SEVDAHA” !

Na današnji dan navršilo se deset godina od kako nas je napustio Omer Pobrić, istaknuti bh. muzičar i osnivać Instituta sevdaha, čovjek koji je uz harmoniku sevdisao.

Omer Pobrić, kako ga kritičari slove maestro bosanske sevdalinke i jedan od njenih najznačajnijih kompozitora, rođen je u Tešnju 8. septembra 1945. godine, gdje je završio osnovnu školu i proveo svoje djetinjstvo. Srednju školu završava na Ilidži, pokraj Sarajeva. U Sarajevu je apsolvirao na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsjek biologija-hemija.

Tešnjak po rođenju, svoju životnu filozofiju posvetio je očuvanju bosanskohercegovčke kulturološke tradicijske vrijednosti sevdalinke svirajući harmoniku, pjevajući, sakupljajući pisane tragove, tekstove, audio video zapise i deponujući ih u instituciju zvanu Fondacija Omer Pobrić “Institut sevdaha“,  koji se nalazi u Mulićima, Visoko, gdje je i živio. U svojim knjigama je zabilježio skoro 1.000 sevdalinki.

Pionirski podhvat iz godine u godinu je rastao, sa težnjom da postane institucija koja će standardizirati sevdalinku. Nažalost ta ideja nije zaživjela u praksi, za njegoog života.

Omer Pobrić

Ljubav prema muzici naslijedio je od majke Zlate i brata Rušte. Na pitanje kada je počeo svirati, uvijek je odgovarao: “Ne znam, ja sam zajedno s harmonikom rastao u majčinom krilu”.

Institut sevdaha, skraćeni naziv za Fondacija Omera Pobrića “Institut sevdaha”, je ustanova koju je osnovao Omer Pobrić 14. debruara 2003. godine s ciljem očuvanja sevdalinke kao nacionalnog kulturnog dobra Bosne i Hercegovine Sjedište Instituta je u Mulčima u Visokom.

Fondacija čuva i sakuplja note zapise svih dosad poznatih sevdalinki, nosače zvukova na kojima su objavljivani te sve vidove filmskog materijala i video-zapisa sevdalinki. Fondacija također sakuplja i klasifičira sva književna, sociološka, kulturološka, etnološka i druga izdanja u kojima se na bilo koji način tretiraju sevdah i sevdalinka. Bavi se i čuvanjem i prikupljanjem muzičkih instrumenata na kojima se izvode sevdalinke.

Institut nudi kolekcije sevdalinki na raznim nosačima zvuka, kao i knjige vezane za muzičku tradiciju Bošnjaka. U sklopu “Festivala Baščaršijske noći“, 31. jula 2004. Institut je organizovao “Prvi festival sevdalinke”, kao pokušaj pomoći opstanku sevdalinke u BiH. Omer Pobrić preminuo je u 20. januara 2010. godine. od posljedica srčanog udara tokom vožnje na relaciji Sarajevo – Visoko.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti