USKORO

MUSTRA ORCHESTRA ZA 01.01. NAKON DUŽE PAUZE KAO UVERTIRU ZA NOVI ALBUM NAJAVLJUJU SPOT „BUĐENJE-KORAK PRVI“

MUSTRA ORCHESTRA ZA 01.01. NAKON DUŽE PAUZE KAO UVERTIRU ZA NOVI ALBUM NAJAVLJUJU SPOT „BUĐENJE-KORAK PRVI“

Mustra orchestra svira originalnu, uglavnom instrumentalnu muziku, komponovanu pod utjecajem tradicionalne muzike naroda Balkana. U svom muzičkom izražaju primjetni su i uticaji drugih muzičkih stilova, kao što su jazz, pop, psiho, ambijentalna muzika, world, hard i drugi uz neizostavni SEVDAH kao osnovno vezivno tkivo kojim pletemo neponovljivu muzičku MUSTRU.

Uporedo sa snimanjem novih pjesama završili su i snimanje spota za kompoziciju BUĐENJE – Korak Prvi”, kojom će najaviti nadolazeći album. Spot su snimali kamerman Orhan Ganibegović i fotograf Mirsad Mujanović a glavni akter spota je Zulejha Kečo, balerina Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pjesma će doživjeti svoju premijeru 01. 01. 2020. godine na TV kanalu Hayat MUSIC i na You Tube kanalu Hayat Productiona. Naime na tome ne staju jer već za april najavljuju objavljivanje i promociju novog albuma. Autor muzike i aranžmana za kompoziciju Buđenje – Korak prvi je Taik Ganić, dobro poznata družina “Mustra Orcestra” su: Almir Mulaimović (bubanj, udaraljke), Almir Kukić poznatiji kao Asp the Great (VJ/DJ) i Taik Ganić (autor muzike, gitara, žičani intrumenti).

Muziku koju kreira i izvodi „Mustra orchestra“ neki muzički kritičari nazivaju „sevdah za leteće ćilime“, „instrumentalni sevdah“, „slobodna muzika“ i sl.. I zaista, live performans ovog benda čini da osjetite svu draž tradicionalne muzike ovog podneblja upakovanu u originalan muzičko scenski izraz.  Sirovi, iskreni tonovi, bez studijskih uljepševanja, asociraju na muziku koja se izvodi na tradiocionalnim instrumentima uz povremenu upotrebu savremenih elektronskih pomagala.

„Živi“ nastup Mustra orchestra je više od uobičajenog muzičkog koncerta. Uz muzičare koji sviraju svoje instrumente, u tonovima se prepliću i muzičke matrice posebno kreirane za live performans. Video projekcije, projicirane na pozadini scene, osmišljene da istaknu temu kompozicije daju dodatnu estetsku vrijednost kompletnom ambijentu.

Povremeno, kada je to tehnički izvodljivo, uz članove benda nastupa i glumac koji tokom cijelog performansa, kroz različite uloge, u kojima govori fragmente iz romana poznatih i priznatih BH pisaca, na najbolji mogući način provede publiku kroz ovo muzičko-scensko putovanje.

„Mustra orchestra“ je objavila album pod naslovom „Muzika iz romana“ u izdanju Hayat production. Na albumu je desetak originalnih instrumentalnih kompozicija uz nekoliko zanimljivih tekstualnih uvodnih tema koje podcrtavaju kompletan audio ugođaj.

U produkciji Javnog Muzičkog BH servisa, BHT Muzičke produkcije, u saradnji sa članovima orkestra, snimili su kompoziciju Ćiro-Lazy train. Također, u istoj produkciji, sa Almom Subašić, snimljena je i pjesma Kora Kestena.

Mustra orchestra je program Muzika iz romana, osim u Bosni i Hercegovini, u više navrata predstavila i publici u Hrvatskoj i Njemačkoj. Pogledajte oficialni teaser za Budženje …

Emir Kovačević

December 25th, 2019

No comments