Search
Close this search box.

“ZVUKOVI PRIJATELJSTVA BOSNA I HERCEGOVINA 2019” NASTUPAJU U SARAJEVU!

Pod pokroviteljstvom ambasade Italije u Sarajevu će se održati koncert „Zvukovi prijateljstva – Bosna i Hercegovina 2019.“, koncert World Youth Orchestra će se održati u Bosanskom kulturnom centru, u ponedjeljak, 03.06. u 18 sati.

Na pozornici će nastupiti veliki orkestar i hor sastavljen od 120 muzičara koji dolaze iz: World Youth Orchestra, zatim Orkestra mladih BiH i Hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu. 
Na repertoaru će biti djelo Ludwiga van Beethovena: Simfonija br. 9 za soliste, hor i orkestar u d-molu op. 125. 
Kao solisti nastupaju: sopran – Sabrina Cortese, mecosopran – Lucrezia Venturielli, tenor – Daniele Adriani i bariton – Lorenzo Battagion. Orkestrom će dirigovati maestro, Damiano Giuranna. 
Koncert organizuje Ambasada Italije u Sarajevu u kooprodukciji sa JU BKC KS.

Plakat World Youth Orcestra

World Youth Orchestra, je osnovan 2001. godine, a čine ga mladi talentovani muzičari iz cijelog svijeta. Cilj Orkestra je promoviranje vrijednosti prijateljstva, sklada i sloge među narodima putem muzike. U sklopu turneje, nakon Libanona i Maroka, WYO dolazi i u Bosnu i Hercegovinu gdje će, pod rukovodstvom maestra i umjetničkog direktora, Damiana Giuranne, izvesti IX simfoniju Ludwiga v. Beethovena, te tako na simboličan način obilježiti Dan Evrope 2019, ali i dati značaj kretanju Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama.

U cilju jačanje poruke koju promovira ovaj projekt, WYO će se priključiti 19 muzičara Orkestra mladih Bosne i Hercegovine, koji dolaze iz cijele BiH. U svjetlu kulturne i političke vrijednosti, ovaj projekat podržavaju i Ambasada Njemačke i Poljske i Austrijski kulturni forum u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, sa zadovoljstvom obavještavamo da su probe orkestra WYO otvorene za javnost, a posebno za predstavnike medija, za studente, profesore muzičkih škola i akademija iz BiH, što je u skladu sa duhom inkluzije koja karakterizira ovu misiju.

Pored Sarajeva, World Youth Orchestra je nastupiti i u Mostaru, u nedjelju, 2. juna u u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača. Ulaz na koncerte je slobodan.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti