Search
Close this search box.

NAKON USPJEŠNE SOLO KARIJERE ŠEJLA GRGIĆ ISTU NASTAVILA U BENDU DIVANHANA O ČEMU EXCLUZIVNO GOVORI ZA DERTMUSIC.COM!


Porijeklom iz Sanskog Mosta, djevojka lijepog osmijeha i pozitivne harizme nam je posvetila svoje dragocijeno vrijeme i opisala svoju ulogu vokalistkinje u Divanhani i šta možemo očekivati da doprinese ovom bendu koji je stekao titulu kulturnog ambasadora Bosne i Hercegovine. Malo je reći da je Šejla Grgić jedinstvena jer svakako je itekako posebna. Njezin hit od Adelle “Hello from the other side” donio joj je titulu Bosanske Adelle, no ona je nadasve nama poznata po svom snažnom i elegantnom glasu. Ovo je njena priča.

Za DertMusic.com Intervju vodila Lena Demirović

Dert: Studentica ste magistarskog studija na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu, te od nedavno i vokalistica Divanhane, a ostaloj raji ste poznati i kao “bosanska Adele”. Recite nam kako uspijevate da budete uspješni u svim gore navedenim ulogama? 

ŠG: Kroz život su mi se stvari uvijek dešavale prirodno i nekim svojim tokom. Naravno za sve što ste naveli je prije svega potrebna velika ljubav, strpljenje i puno rada. Nikad nisam bila isključiva kada su muzički žanrovi u pitanju, jednostavno mi struka to ne dozvoljava. Prisutna je velika potreba da budem upućena u svaki muzički žanr i informisana o današnjem tržištu, kako regionalnom tako i svjetskom. Iako me je javnost upoznala kao izvođačicu pop muzike, moram da kažem da sam uvijek izvodila muziku drugih žanrova poput jazz-a i sevdaha, kako privatno tako i javno, s tim da to javnosti nije bilo do sada poznato. Obzirom da sam odnedavno nova članica benda Divanhana mogu reći da sam zaista sretna zbog ove činjenice i uzbuđena zbog svega što me čeka na ovom putu i sada sam svoju kreativnost usmjerila u ovu vrstu muzike. Kao što  sam navela nikad se nisam odrekla niti jednog muzičkog žanra i tako nije isključeno da ću nekad u budućnosti pjevati pop ili neku drugu vrstu muzike.

Dert: Prošle godine predstavljali ste BiH u Tirani na 18. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i mediterana, sa grupom Funk Sevdah Project, kojeg ste formirali sa kolegama/icama sa Akademije. Recite nam kako je bilo izvoditi našu izvornu muziku i šta je zapravo sevdah za vas?

ŠG: Pripala nam je zaista velika čast da predstavimo BiH na pomenutom bijenalu u Tirani što je jedno zaista neprocjenjivo iskustvo. Mnogo mladih umjetnika iz cijelog svijeta je izvodilo svoju tradicionalnu muziku, dakle, na svojim jezicima tako da je i za nas to predstavljalo jednu vrstu izazova. Zanimalo nas je kako će slušaoci reagovati prije svega na naš jezik. Iako većina nije razumjela naš bosanski jezik osjetili su našu energiju i emociju što je na koncu rezultiralo vrlo uspješnim koncertom.

Šejla Grgić Photo by Muhamed Pašalić

Dert: Divanhana je veoma priznata kako u BiH tako i širom dijaspore i s tim nosi veliko breme odgovornosti prema sevdalinci i očuvanju iste. Slobodno možemo reći da je grupa stekla ulogu kulturnog ambasadora Bosne i Hercegovine. Šta je to što vi možete da doprinesete Divanhani te da se ova odgovornost uspješno održi?

ŠG: Ovim pitanjem ste već sve rekli. Divanhana je zaista uzela jednu veliku odgovornost na sebe te ću ja zajedno sa ostalim članovima benda sa velikom ljubavlju i entuzijazmom raditi zajedno na očuvanju naše kulturne baštine, te nastojati da je prenesemo nekim novim generacijama u novom ruhu.

Dert: Prethodne vokalistkinje Divanhane su dale ogroman doprinos i dosegle su vrhunac uspijeha svaka na svoj način. Kakva su vaša očekivanja i planovi u ulozi nove vokalistkinje grupe Divanhana?

ŠG: Prethodne kolegice su zaista dale veliki doprinos i ostavile veliki trag u ovom kolektivu. Trudiću se da svu našu muziku i emociju prenesem na naše slušaoce i da svojim djelovanjem dam svoj pečat.

Dert: Nedugo nakon vašeg dolaska u Divanhanu počeli ste sa koncertima po BiH i Evropi, tj Njemačkoj i Skandinaviji. Da li postoje planovi i za obilazak Kanade i Amerike ili ćete prvo da poradite na novom albumu?

ŠG: Predstoje nam zaista veliki koncerti u Kanadi i nastupi na festivalima u Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Sloveniji. Pravimo novi repertoar i novu muziku koja je još uvijek u kreativnom procesu te će poštovaoci naše muzike uskoro imati priliku da je čuju.

Dert: Recite nam kako izgleda vaš dan kad imate nastup i da li imate poseban režim prije nastupa kako da sačuvate vaš glas? Čuli smo da neki pjevači ne govore, neki moraju dobro da odspavaju, neki piju posebne napitke za očuvanje glasa, itd. Šta vi radite u tom smislu?

ŠG: San mi je uvijek veoma bitan, kako na dan nastupa tako i bez nastupa. Nisam neko ko voli jutra i rano ustajanje. Sve je to individualna stvar tj. zavisi od pojedinca i njegovih potreba. Meni zaista nisu potrebni nikakvi rituali bilo koje vrste. Generalno pijem dosta vode i ne pričam mnogo, a kada pričam to je umjerenog intenziteta. Dan kada je nastup provodim isto kao i svaki drugi u skladu sa svojim obavezama.


Šejla Grgić Photo by Muhamed Pašalić

Dert: Kao djevojčica počeli ste da se bavite muzikom, pa ste nastupali na festivalima “Djeca pjevaju hitove” i “Zlatni glas Sanskog Mosta”. Također, imate svoj YouTube kanal na kojem ste stvarno pokazali vaš talent u pjevanju. Da se ne bavite pjevanjem, čime biste se bavili? Imate li neki skriveni talent za koji javnost ne zna i da li možemo reći da je podrška vaših roditelja imala tj. još uvijek ima veliku zaslugu za vaš današnji uspjeh?

ŠG: Iskreno, nisam nikad razmišljala o tome šta bih radila kada ne bih bila ono što jesam, a nisam ni imala potrebu da o tome razmišljam, jer sam uvijek imala ogromnu podršku i usmjerenje od strane svojih roditelja. Oni su upravo ti koji su još dok sam bila dijete prepoznali moj talenat za muziku i crtanje, te su me usmjerili u tom pravcu i ubijedili da sam „ umjetnička duša“ što se danas ispostavilo istinitim. U septembru 2018. godine imala sam priliku da učestvujem u mjuziklu Spelling Bee gdje sam sa ostalim članovima mjuzikla istovremeno pjevala, plesala i glumila, te sam se osjećala jako prirodno u svemu tome i nije mi se nimalo činilo stranim, ali ipak je muzika i pjevanje moja suština.

Dert: Vi ste pjevačica koja je pažnju javnosti privukla svojim glasom i trenutno gradite svoju novu muzičku priču, pa nam za kraj recite gdje se vidite u narednih deset godina što se karijere tiče?

ŠG: Moram priznati da mi je to zaista daleko, čak vam ne mogu dati prognozu ni za narednih pet godina (haha). Kao što sam rekla u mom životu su se stvari uvijek odvijale prirodno bez ikakvog forsiranja. Postavljam sebi realne ciljeve, te ih oprezno i polako ostvarujem. Mogu samo reći da je muzika moj put i da sam sretna zbog svega što sam do danas naučila i da cijenim svakog ko je dopriniio razvoju mene kao ličnosti i umjetnika.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti