SVJETSKA PREMIJERA IGRANOG FILMA “DJECA SA CNN-A” REDITELJICE AIDE BUKVIĆ U OKVIRU MODULA MEMORIJE!

MES u novembru nastavlja sa realizacijom dijela programa koji su trebali biti održani u okviru 26. izdanja Modula Memorije na proljeće ove godine. Ipak, zbog nepovoljne situacije sa pandemijom te lockdowna koji nas je zatekao, nije bilo moguće organizovati programe koji su trebali biti održani u zatvorenim prostorima. Nakon katalonske predstave i izložbe “Kao da je neko još uvijek u šumi” koja je održana prošli vikend, posljednji program koji će biti održan u okviru ovogodišnjeg Modula Memorije bit će premijera filma “Djeca sa CNN-a”.

U pitanju je svjetska premijera dugometražnog igranog filma za koji režiju potpisuje Aida Bukvić. Film “Djeca sa CNN-a” temeljen je na istoimenom dramskom tekstu čiji je autor Amir Bukvić, a koji je kao predstava praizveden 2006. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu, a potom 2008. godine i u Zagrebu.

DJECA SA CNN – a

Radnja filma prati period poslije pada Srebrenice, gdje je Dino izgubio oca i dva brata i nakon toga se kao izbjeglica nastanio u Zagrebu. Došao je s tetkom i petogodišnjim bratom koji je odmah, kao ratno siroče, poslan s izbjegličkim konvojem u Dansku. Dino radi kao ulični čistač i stanuje kao podstanar kod Gogoa, slikara i bivšeg branitelja, a jedina veza sa svijetom mu je telefonska govornica s koje komunicira s prijateljem Fahrom u Sarajevu. Fahru je zadesila slična sudbina kao Dinu u srebreničkom genocidu. Dinin život promijenit će dolazak Dore, njegove nove sustanarke, studentice koja radi “noćnu” u jednom zagrebačkom hotelu. Oboje će uskoro saznati da dijele istu bolnu sudbinu. Dino je preživio srebrenički genocid, a Dora je iz Vukovara. Dinin emotivni lom dogodit će se u trenutku objave video snimke na kojoj jedinica Škorpiona ubija srebreničke mladiće među kojima on prepoznaje svoju braću. Je li ljubav između dvoje toliko različitih, ali ipak sličnih ljudi uopšte moguća, ili je tek samo okidač kako bismo krenuli sami u potragu za vlastitim identitetima?

Rediteljica Aida Bukvić kaže kako je glavni cilj filma senzibilizirati širu javnost na kulturu sjećanja i pamćenja, posebice u odnosu na genocid 1995. u Srebrenici kao i za pitanje izbjeglica, terorizam, drugosti i drugačijeg u dominantno zapadnom okruženju, te pitanje islama i europskih muslimana. “Naš film “Djeca sa CNN-a” nastao je prvenstveno iz one ljudske potrebe iz koje je nastala i drama “Djeca sa CNN-a” poslije objavljenih snimaka smaknuća mladih Srebernićana, a koje su snimali sami zločinci. Film nosi snažnu poruku o prošlosti kojoj smo svjedočili i i neizvjesnoj budućnosti punoj traumi u svijetu u kojem živimo te kroz jednu emotivnu ljudsku priču otvara nekoliko bitnih pitanja naše neuralgične stvarnosti. Da nije te ljudske potrebe, ne bi bilo ni filma koji je dugo i mukotrpno nastajo uz svu sjajnu kreativnu ekipu koja je i sama vjerovala da iz te ljudske potrebe može nastati umjetničko djelo snažne poruke.”

Filmska premijera će biti održana u subotu, 13. novembra u kinu Cineplexx Sarajevo.

Podijelite:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Podijelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Povezane novosti