PROJEKAT “MOST-ZA BALKANSKU KULTURU” NUDI NOVU ŠANSU ZA UMJETNIKE BALKANA!

U toku je druga godina realizacije projekta MOST – Most za balkansku muziku, koji podržava balkanske muzičare, menadžere, festivale i klubove.

Balkan tradicionalno daje jaku scenu world music sceni koja je često potcijenjena na svjetskom muzičkom tržištu. U tom kontekstu MOST se pojavljuje kao jedan integralni projekat koji ima za cilj da promijeni takvu percepciju. Fokuisiran na region od 9 država kojeg vodi konzorcij od 9 partnera smještenih širom Evrope, MOST podržava balkanske muzičare, mlade menadžere, festivale i muzičare u nastojanju da se pokažu široj publici. Poziv je trenutno otvoren za muzičku industriju širom Evrope!

MOST

Ovaj projekat pruža priliku za umjetnike, menadžere i organizatore festivala. Svi učesnici projekta dobijaju obuku i mentorstvo prilagođeno njihovom području ekspertize.

Odabrani muzičari će dobiti priliku da nastupaju na međunarodnoj sceni kao što je EXIT festival i Budapest Ritmo. Ove godine fokus je na world music koja je duhovno inspirisana, povezujući slušaoce sa prirodom kroz muziku. Muzičari dobijaju i novčanu pomoć za izradu njihovog portfolia, muzičkih videa, itd. Mladi menadžeri pored treninga i mentorstva mogu odabrati da učestvuju na evropskim muzičkim hubovima kao što su Piranha Arts, Hangvető, i mnogi drugi.

Projekat MOST podržava Creative Europe, kulturni program Evropske Unije. Budžet od 4 miliona EUR je već dao značajan doprinos muzici Balkana, 3 umjetnika iz prvog kruga su učestvovali na WOMEX20 i 21, najvećem EXPO sajmu world music, gdje su polaznici završili obuku, pripremili nove portfolio materijale i bili vođeni od strane najboljih profesionalaca.

Drugi poziv za prijavu je otvoren od 10.novembra do 12.decembra 2021. godine kada je i krajnji rok za prijave i slanje svih potrebnih materijala.

Trenutno prijave važe za: bandove, orkestre i muzičare iz 9 zemalja koji izvode world music i koji su spremni za međunarodne nastupe. Pored navedenih, traže se mladi menadžeri i organizatori kulturnih i muzičkih događaja koji dijele isti cilj a to je nastup na međunarodnoj world music sceni. Obim projekta obuhvata region Balkana uključujući sljedeće države: Srbija, Hrvatska, Bosna I Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Makedonija, Rumunija i Bugarska.

Podijelite:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Podijelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Povezane novosti