Search
Close this search box.

PRATITE PROGRAM BESPLATNOG ONLINE IZDANJA JAZZ FESTA 2020!

Jazz Fest Sarajevo će ove godine biti održan u online izdanju, a zbog posebnih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa. Poseban program festivala, Sevdah na distanci posvećen je tradicionalnoj muzici Bosne i Hercegovine i imati će svoju TV premijeru u programu Face TV.

Adis Sirbubalo otvara 24. Jazz Fest Sarajevo 19. novembra klavirskim solo koncertom u Vijećnici, dan kasnije je koncert Tijane Vignjević i Belme Alić, a festival 21. novembra zatvara duet Zanina Berbića i Adisa Sirbubala.

Koncert Adisa Sirbubala dio je festivalskog programa Sevdah na distanci. Premijerno predstavljanje repertoara tradicionalnih i autorskih kompozicija.

Kayhan Kolhor

Iranski vituoz i kompozitor Kayhan Kalhor – kemenče,  popularizirao je perzijsku muziku na zapadu. Više puta je nominiran za nagradu Grammy koju je osvojio prije tri godine za najbolji world music album, sa Silkroad Ensembleom čiji je član i kompozitor.

Muzika koja povezuje tradicionalni repertoar i klasičnu muziku. Sevdalinke u modernim aranžmanima. Koncert je dio festivalskog programa Sevdah na distanci.

Jazz Fest Sarajevo

Svjetska premijera dua vrhunskih njujorških gitarista i improvizatora Mary Halvorson i Miles Okazaki i bit će održana u njujorškom studiju EastSide Sound. Miles Okazaki se prošle godine predstavio publici Jazz Festa solo projektom Work – muzika Theloniousa Monka, i u kvartetu Mary Halvorson. A Mary je osim sa svojim kvartetom nastupala na Jazz Festu i sa triom Thumbscrew. Aktuelna je dobitnica prestižnog “genius granta” MacArthur Fondacije.

Mary Halvorson & Miles Okazaki

Amir ElSaffar, američki multiinstrumentalista, kompozitor i improvizator porijeklom iz Iraka u svojoj muzici istražuje veze arapske tradicionalne muzike i jazz idioma i improvizacije. Chicago Tribune smatra ga jednim od obećavajućih glasova na muzičkoj sceni, a Voice Magazine njegove nastupe naziva elegantnim, meditativnim, profinjenim i odvažnim muzičkim iskustvom.

Premijeru koncerta snimljenog u njujorškom Muzeju savremene umjetnosti bit će moguće besplatno pratiti na Facebook stranici i YouTubeu, na linku koji će biti dostupan na ovoj stranici. Svjetska premijera dueta višestruko nagrađivanih muzičara Nils Worgram i Dejan Terzić, koji su do sada sarađivali u različitim ansamblima. Ovo je njihov prvi zajednički nastup na Jazz Festu na kojem su obojica prvi put nastupala 2003. godine, Worgram sa bendom Root 70, a Terzić sa svojom grupom European Assambly.

Premijeru koncerta snimljenog u berlinskom muzeju Pergamon ispred Babilonskih vrata bit će moguće besplatno pratiti na Facebook stranici i YouTubeu, na linku koji će biti dostupan na ovoj stranici.

Rođen u Dagestanu, u kavkaskom gorju, Mark EliYahu je međunarodni ugled stekao fascinantnim i uzbudljivim kompozicijama stvarajući autorski izraz na fuziji tradicionalnog zvuka instrumenta u savremenom kontekstu, te karizmatičnim nastupima koji oduševljavaju publiku širom svijeta.

Zanin Berbić & Adis Sirbubalo

Završni koncert ovogodišnjeg izdanja festivala donosi program Sevdah na distance, Zanin Berbić i Adis Sirbubalo. Ovaj uzbudljivi dvojac na trenutke zvuči kao orkestar, a na trenutke svira kao jedan.

Premijere svih koncerata u sklopu festivala bit će moguće besplatno pratiti na Facebooku i na YouTubeu, na linku koji će biti dostupan na ovoj stranici. TV premijere koncerata će biti u programu Face TV, u terminima od 23.00, na dan koncerta, u periodu od 19. do 21.11.

Ovogodišnji, 24. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo treba vašu podršku i ove godine. Ako volite muziku, vjerujete u vrijednosti koje Jazz fest promovira i želite podržati njihov rad, vašu donaciju možete uplatiti putem PikPay sistema.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti