Search
Close this search box.

NAVRŠILO SE DVANAEST GODINA OD KAKO NAS JE NAPUSTILA Ljiljana Petrović Buttler, MAJKA CIGANSKOG SOULA!

Poznata na World Music sceni kao jedna od najpoznatijih vokala romske muzike sa prostora bivše Jugoslavije, Ljiljana Petrović Buttler zračila je posebnom harizmom, dubokim glasom, jedinstvenom pojavom i backgroundom. Ostala je upamćena kao unikatna umjetnica svog vremena.

Ljiljana Petrović Buttler rođena je u Beogradu 1944. i odmah uronila u svijet muzike. Njena majka je bila također pjevačica, porijeklom Zagrepčanka, a otac bubnjar iz Srbije. Počela je, kao i mnoge buduće dive, pjevati u kafanama, toplim, dubokim glasom koji je na prvu izgledao muški, ali je bio dovoljno delikatan i za šansone, tradicionalni balkanski opus, nije se libila pjevati sevdalinku na sebi svojstven način i dati joj poseban šmek, odvažne romske samouvjerene dive.

Također je zanimljiv njen ulazak u muzički svijet. Naime, Ljiljana je briljirala u pjevanju i sviranju klavira u školi na jednom od mini koncerata na kojem se trebala pojaviti njena majka, ali iz zdravstvenih razloga nije se pojavila, 12-godišnja Ljiljana predstavila se muzičarima kao zamjena njenoj majci, nametnula se i uzela mikrofon, svojim glasom i pojavom zapanjila je prisutni auditorij, te je tako počela njena nezaustavljiva muzička karijera koja je odvela do velikog uspjeha kako na domaćoj, tako i na inostranoj sceni. Od tada je krenula njena profesionalna pjevačka karijera.

Frozen Roses

Kao velike dive soula ili bluesa, Ljiljanu Petrović Buttler slušali su izvan i iznad svih granica, slušala ju je sirotinja u kafanama, publika pred televizijom, puštali su je u intelektualnim i umjetničkim krugovima. Zbog ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji migrirala je u Njemačku.

Njen boravak u izbjeglištvu nije joj bio inspiracija za njen umjetnički rad. Saznavši za ovu vrsnu umjetnicu, producent Dragi Šestić otkrio ju je u Düsseldorfu i pozvao da se pridruži Mostar Sevdah Reunionu kojemu je bio menadžer. Ljiljana Petrović Buttler je međutim odbila tu ponudu.

Ljiljana je dobila umjetničko priznanje koje je oduvijek i zasluživala. Poredili su je sa Cesariom Evorom, nastupala je na mnogim svjetskim jazz festivalima i, što je najvažnije, imala je fanove širom svijeta, te gdje bi god došla obasipali su je ljubavlju i poštovanjem na koncertima.

Ljiljanina saradnja sa Mostar Sevdah Reunion impresionira publiku na velikim festivalskim pozornicama, rame uz rame sa svjetskim imena kao što su B.B. King, Van Morrison, Bill Wyman… Ta činjenica je pridonjela i tome da su u kratkom roku postali istinska globalna muzička atrakcija world music scene sa rasprodanim turnejama, hvaljenim albumima u planetarnoj distribuciji. BBC je snimio 75-minutni dokumentarac o Mostar Sevdah Reunionu i Ljiljani Buttler, koji je svojevrsni hommage kako Ljiljani, tako i legendarnom mostarskom sastavu. Premijera ovog dokumentarca održana je u Londonu krajem septembra 2004. godine.

Posljednji Ljiljanin album “Frozen Roses”,objavljen je 2009. godine u izdanju Snail Records.

Ljiljana Petrović Buttler preminula je prije dvanaest godina nakon kratke, ali teške bolesti u 71. godini u Dusseldorfu.

Podijelite:

Podijelite