LEGENDARNI PELE KAO PJEVAČA I TEKSTOPISAC

Legendardni brazilski fudbaler Pele preminuo je 29. decembra u 82. godini u Sao Paolo. Bolovao je od teške bolesti još od 2021.godine i hospitaliziran je posljednjeg mjeseca. Njegov agent Joe Fraga potvrdio je ovu vijest.

Njegovom smrću, svijet je ostao bez jednog od najvećih sportista svih vremena. Ipak, malo ljudi zna da je legendardni fudbaler koji je osvojio rekordna tri svjetska prvenstva bio svojevremeno bio i dio pop kulture, te bio poznat kao pjevač i tekstopisac.

Malo je poznato da je sam Pele za britanske novine “The Guardian” 2006. godine izjavio: „Ne želim da moja publika poredi Pelea kao kompozitora i Pelea kao fudbalera. To bi bilo nepravedno, moj talent u fudbalu je Božji dar, muzika je za zabavu”. Njegova muzika objavljivana je još od davne 1977. godine, singlom „Acredita No Veio (Listen To The Old Man), pa sve do prije dvije godine nastupom sa Rodrigom i Gabrijelom.

Predstavljamo neki od Peleovih albuma i pjesama:

Godine 1977. ovaj album brazilskog kompozitora I aranžera Sergija Mnedesa bio je soundtrack dokumentarca o Peleovom živoru I označio ovog sjajnog fudbalera kao pjevača I tekstopisca. Pele je izveo dvije vlastite pjesme u ovoj produkciji: glavna tema  “Meu Mundo É uma Bola (My World Is a Ball)”, te “Cidade Grande (Big City)”, u pratnji brazilskog pjevača Gracinha Leporace.

“Esperança”

Napisan od Pelea u čast Olimpijskih igara 2016. u Rio de Janeiro, “Esperança” je pjesma otpjevana u pratnji dječijeg hora. Muzički video kombinuje slike Pelea koji pjeva u studiju sa slikama dječaka koji igraju fudbal i scenama iz grada.

Ovaj album sa 13 pjesama objavljen je 2014.godine i uključuje saradnju sa brazilskim velikanima Gilberto Gil, “Quem Sou Eu”, i Elis Regina, “Perdão Não Tem” i “Vexamão”.

“Acredita No Véio (Listen To The Old Man)” feat Rodrigo y Gabriela

Objavljen 2020. Godine samo tri dana prije 80. rođendana, pjesma  “Acredita No Véio (Listen To The Old Man)” predstavlja dobitnika Grammy nagrade za akustičnu gitaru, duo Rodrigo y Gabriela. “

“Ovu pjesmu sam napisao jer kada sam igrao za Santos, trener je znao reći da kada izgubimo, to je krivica igrača, a kada pobjedimo, onda je crna magija pomogla”, izjavio je Pele tada prilikom objave pjesme, dodavši da je pjesma šala na račun te anegdote.”

Oznake: Pele, Singer, Writer
Podijelite:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Podijelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Povezane novosti