Search
Close this search box.

KLAVIRSKI RECITAL BARTOLOMEJA STANKOVIĆA

U okviru Festivala Baščaršijske noći održat će se klavirski recital bosanskohercegovačkog pijaniste Bartolomeja Stankovića.

Koncert nosi naziv „Biseri bosanskohercegovačke klavirske muzike“, a kao specijalni gost nastupit će Miodrag – Miki Trifunov, doajen bosanskohercegovačkog glumišta sa svojim poetskim performansom koji će u pauzama između kompozicija govoriti poeziju.

Na koncertnom programu će biti zastupljena djela koja su komponovali bh kompozitori: Samir Fejzić, Milan Jeličanin, Dražan Kosorić, Milan Prebanda, David Mastikosa, Danijel Žontar, Ališer Sijarić, Dino Rešidbegović, Marko Kovač, Valentina Dutina, Faruk Mehić i Vojin Komadina.

Bartolomej Stanković, bosanskohercegovački pijanist i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je u klasi prof. Bahrije Šabanović u Visokom (1997.), a Srednju muzičku školu Sarajevo završava u klasi prof. Angeline Bojović-Pap (2006.). Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić (2011.). Postdiplomski  studij na akademiji Steinway Academy u Veroni završio je u klasi pijaniste Federica Gianella (2012.). Usavršavao se na seminarima eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“ koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu (2013.) predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu.

Podsjetimo se da je Stankovićev posljednji rad CD pod nazivom „RESONANCE“ u izdanju diskografske kuće Nota Bene Records objavljen 2021. godine i promoviran povodom Svjetskog dana muzike na vrhu Bosanske piramide Sunca u Visokom, kao i na Baščaršijskim noćima u Sarajevu 15.07.2021. godine.

Koncert če biti održan u četvrtak, 13. 07. u Galeriji JU „Bosanski kulturni centar KS“, u 20: 30 sati.

Ulaz je slobodan.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti