EXCLUZIVNO, DONOSIMO JEDAN OD POSLJEDNJIH NEOBJAVLJENIH INTERVJUA SA ILIJAZOM DELIĆEM LEGENDARNIM FRONTMENOM SASTAVA MOSTAR SEVDAH REUNION!

Jučer se navršilo osam tužnih godina od  smrti Ilijaza Delića, dugogodišnjeg frontmena i osnivača  legendarnog sastava Mostar Sevdah Reunion. Naime, Ilijaz je preminuo 8. septembra 2013. godine u Fojnici, a iza sebe je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni.

Iako je izučio bravarski zanat, nikada nije u ruke nije uzeo niti turpiju, niti čekić. Strast prema pjevanju je prevagnula, pa se kao devetnaestogodišnjak uputio u Beograd da polaže ‘stručni ispit’. U to doba pjevanjem se nije mogao baviti svako. Postojala je rigorozna komisija sastavljena od deset članova profesionalnih muzičara, koja je izdavala dozvolu za rad muzičara/zabavljača. Zahvaljujući svom talentu bez muke je uspio dobiti dozvolu.

Krasio ga je izuzetno karizmatični glas, ostavljao je poseban dojam na publiku koja je bez daha pratila Ilijazovo sevdisanje, “Čudna Jada od mostara grada”, “Vranjanka”, Lijepi li su Mostarski dućani” ili ti “Žute dunje“  sve te pjesme su bile neizostavne na koncertima Mostar Sevdah Reuniona kojima je galio uveseljavao publiku širom Balkana Evrope i svijeta.

‘Svaki potencijalni pjevač je morao da bude potpuni univerzalac i da umije da pjeva sve – sevdalinke, šlagerske narodne i zabavne pjesme, šansone, kancone…, objašnjavao je sam Ilijaz.

Prvi nastup imao je 1957. godine u Beogradu, u Stambol kapiji, čuvenom okupljalištu beogradskih boema i omiljenom mjestu glumaca, književnika novinara. Pjevao je i za Radio Beograd. Sedamdesetih godina sudbina ga je spojila sa Ljiljanom Petrović (Buttler) sa kojom je pjevao četiri godine u Domu sindikata. Ističe da je često radio i sa pokojnim Tomom Zdravkovićem. U Beogradu je živio i radio 38 godina.

Ilijaz Delic

Nastanak Mostar Sevdah Reunion veže se za ljeto, ratne 1993. godine, u gradu na rijeci Neretvi, lijepom gradu Mostaru i susret tadašnjeg muzičkog urednika Dragog Šestića sa frontmenom MSR Ilijazom Delićem.

Zadivljen njegovom interpretacijom sevdaha, svoje impresije dijeli sa novinarom Farukom Kajtazom koji predlažu Ilijazu da otpjeva nekoliko pjesama uživo na radiju. Tom prilikom Ilijaz im govori o svojoj namjeri da snimi kasetu najljepših sevdalinki. Pošto im se svidio njegov radijski nastup, ujedinjuju snage u realizaciji snimanja kasete, koja je za njih predstavljala svojevrsnu borbu za očuvanjem duha u tom teškom ratnom periodu. Ekipi se prikljucuje Mustafa Šantić, i u oktobru iste godine izdaju kasetu „Biseri sevdaha“. Tokom procesa stvaranja, nastala je ideja i želja da se tradicionalna bosanska ljubavna pjesma – sevdalinka – predstavi svijetu. Složili su se da je za realizaciju takve jedne ideje potreban sastav vrhunskih muzičara koji će u kombinaciji sa Ilijazovom jedinstvenom interpretacijom zasigurno pronaći svoje mjesto na World Music sceni.

U maju 2002. godine zajedno sa Mostar Sevdah Reunion-om nastupa u dvorani Queen Elizabeth Hall u Londonu. Kritika je tada zabilježila: 

‘Pjevač Ilijaz Delić je bio apsolutna zvijezda koncerta. U krem odijelu, srebrene kose, te noći je bio Frank Sinatra, čiji nas je glas pun emocija odveo daleko, na Balkan. Njihova muzika je miljama daleko od salse, ali ne morate razmišljati o Kubi i Buena Vista Social Clubu dok su oni tu’.

U razgovoru sa Ilijazom Delićem kada se otvorio ispričao nam je „Mi smo u Nici u Francukoj pjevali na najvećem svjetskom jazz festivalu. Zamislite šta doživljavam od najvećeg jazz trubača BB Kinga, prilazi mi i kaže za pjesmu koju sam izveo: „Mujo kuje“ orginal jazz !“ Nastavlja Ilijaz ja to pjevam sevdah, al on kaže da je to jazz, da je to ravno jazzu. Šta sam mogao u tom trenutku reći nego hvala na tom velikom priznanju od tako velikog muzičara svjetskih razmjera.

Tokom svoje bogate pjevačke karijere, Ilijaz je imao veliki broj nastupa i uvijek bio drag gost i prepoznatljiv po svom karizmatičnom i posebnom glasu. Posljednji nastup je imao u proljeće 2013. godine u Frankfurtu, nakon čega se zbog pogoršanja zdrastvenog stanja uzrokovanog karcinomom pluća povukao i boravio u Fojnici na rehabilitaciji.

U novembru 2012. godine kao urednik emisije Sevdah u Vremenu na BH Radiu 1 snimi sam intervju sa rahmetli Ilijazom. Tada već krhkog zdravlja prihvatio je da uradimo intervju, ali se taj intervju nije emitirao u programu. Autor intervjua je odlučio da isti podjeli sa javnošću i da se podsjetimo ko je i kakav je Ilijaz bio, prije svega kao čovijek, ali i umjetnik. Poslušajte dosad neobjavljeni intervju sa Ilijazom Delićem

Podijelite:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Podijelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Povezane novosti