ALT ROCK BEND “VRPCA” OVE GODINE OBILJEŽAVA 10 GODINA POSTOJANJA, BRACO SUBOTIĆ GOVORI ZA DERTMUSIC!

Predstavljamo crnogorski bend Vrpca, sastav koji sviraju alt-rock sa primjesama crossover-a i pop-a, koji ove godine proslavljaju decenijsko postojanje na muzičkoj sceni.

Bend postoji od 2012. Godine, a čine ga: Miloš Pejović – gitara, Danilo Pendo – bas, Ivan Bakić – bubanj i Braco Subotić – vokal. Kroz socijalno angažovan tekst i jasan muzički, autorski pečat, bend se obraća čovjeku današnjice.

Prošle godine izdali su svoj prvjenac album pod nazivom “Oko Sfere“ na kojem se nalazi devet numera.Album je snimljen je u studiju STIVI u Spužu, a producent je bio Stefan Pantović. U oktobru iste godine, objavili su svoj drugi video spot za pjesmu “Nikad dovoljno nije “čiji je autor Vladimir Toni Pendo. U godini pandemije, 2020-e, prezentovali su autorski film o kreativnom procesu rada benda u studiju kao i nastajanja pjesama. Njega potpisuje Danilo Pendo, basista Vrpce.

Cover albuma “OKO SFERE”

Povodom desetogodišnjice benda “Vrpca” vokal ovog crnogorskog sastava Braco Subotić za DertMusic je dao izjavu o Vrpcinim vizurama i njihovom prvom albumu, ali i svitanju zore za sve nas kojima je već odavno mrak pao na oči od stalnih previranja na trusnom balkanskom tlu.

Vokal benda Braco Subotić

Kako sa ove vremenske distance od deset godina na muzičkoj sceni gledate na svoje odrastanje na istoj, i činjenicu da nakon tolikog vremenskog otklona prošle godine objavljuete svoj album prvjenac?

“Scena je življa nego ranije, to je jasno . Razgranala se za proteklu deceniju i drago nam je što tome svjedočimo, bivajući jedni od predvodnika iste. Da se održi samo a mi ćemo utkati u nju naš dio, uraditi maksimalno što je do nas. Album se pojavio tek kad je bilo suđeno, valjda. Imali smo svi velike turbulencije životne ali smo i isplivali, hvala Bogu. Nije bilo lako. Simbolično, na kraju, ispostavilo se da je na njemu tačno 9 pjesama. U kojima svako moze da nađe nešto, definitivno.”

U svom posljednjem video spotu, citirate poznatu crnogorsku pjesmu “Još ne sviće rujna zora”, no vi dajete jednu novu dimenziju ovoj pjesmi izvrćući sam tekst. Kada će nam svima svanuti nova zora jer nikako da nam svanu bolji dani za sve nas na Balkanu?

Bend “Vrpca”

„Preuredili smo aranžman, svjesno, jer smo željeli taj odbljesak nade. Da nije gotovo jer nikad dovoljno nije. Moramo stremiti boljitku i ,ako ne prihvatanju onda barem shvatanju ,različitosti. Sto se tiče Balkana, najvažnije je da prestane govor mržnje. Da se narod izdigne iznad sistemsko političkih zavrzlama. Građanska svijest da se utvrdi jer cjenim da je ipak formirana. Ako sagledamo činjenicu da revolucija stagnira, nažalost, možemo makar raditi na sebi i biti dobre komšije. Ne vidim drugi izlaz ili rješenje. Svaki umjetnik na neki način dopire do čovjeka svojim radom iz čega proizlazi da mora biti socijalno angažovan. U ovom današnjem vremenu. Dakle, svanuće zora fakat. A za njom i dan.“

Bend Vpca predstavljen je na mnogim festivalima kao što su: Rokumentarni dani i Underhill iste godine, takođe, odsvirali su live stream koncert na Gorici, kod spomenika partizanu borcu u produkciji Platform 081. Kaže se da je bend svetionik, frakcija porodice i stožer prijateljstva. Ova postava živi muziku od druge polovine ’90-ih, do same srži. Zato se iznova vraćaju izvoru jer je tu dom. Mir i san. Prostor za odmor i stvaranje. Muzika je pokretač, spiritus movens. Tako je bilo i tako će ostati.

Bend Vrpca je dosad održao brojne svirke od kojih bi se izdvojile: Sea Rock (2013), Nikšićko Rocks fest (2015, 2016, 2017), PAF (2019), FIAT (2014, 2019, 2021).

Kako za sebe vole reći: ”Zajedno možemo sve, odvojeni malo toga. Zato se kreacija nastavlja i nikad neće stati.”

Do kraja maja, svakog četvrtka postavljaju po jedan video, a uskoro će najaviti svirku koja treba da se održi sredinom maja, a za kraj juna najavljuju koncert u KIC “Budo Tomović”.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti