Search
Close this search box.

NOMINIRANI GRAMMY PRODUCENT STOJI IZA DEBITANTSKOG ALBUMA SARAJEVO JAZZ GUERRILLE!

Nakon skoro dvadeset godina aktivnog djelovanja na regionalnoj sceni, sarajevski sastav Sarajevo Jazz Guerrilla je konačno snimio svoj debitantski album. Sarajevski muzičari poznati po višegodišnjem djelovanju i suradnji s velikim imenima naše scene, od Dine Merlina, Amire Medunjanin, do bendova Letu Štuke i Zoster, napokon su se posvetili vlastitom radu kroz ovaj materijal snimljen u poznatom studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru.

Etablirana družina bosanskohercegovačkih muzičara koji su pekli zanat po sarajevskih jazz klubovima, ali koji su ujedno gradili svoje induvidualne muzičke karijere sa poznatim imenima muzičke scene, na čelu sa Dinom Šukalom odvažili su se nakon dvadeset godina postojanja upakovati svoj dugogodišnji rad u jedinstveni projekat album “Sarajevo Jazz Guerrilla”!

Kroz ovaj jedinstveni autentični sarajevski sastav prodefilovali su majstori/ce izuzetnih vokalnih izražaja koji su baštinili autentični stil ovog sastava, a od Elvira Bandića – Bande do mnogih drugih koji su ostavili dubokog traga u istorijatu quarteta Sarajevo Jazz Guerrille. Miksao se tu jazz, soul rock, standard, spajajući sve to u zapadne stilove sa traditional voice izražajem sevdaha, te su time otvorili vrata improvizaciji i stvaranju jednog novog pogleda na svijet kroz prizmu stare Bosne.

Dino Šukalo je za DertMusic dao osvrt na njihov prvjenac:

Nakon skoro dvadeset godina izdajete svoj album prvijenac, kroz ove godine sazrijevali ste i gradili svoju karijeru, ona je krunisana istoimenim albumom i plod istog je saradnja sa mnogim domaćim, ali i značajnim regionalnim muzičarima sa kojima ostvarujete saradnju na albumu. Dino reci nam nešto o tim saradnjama, a posebno, kako je došlo do saradnje sa  producentom Anthony Gravinom?

Na samom početku, kada smo pisali pjesme za ovaj album nismo uopšte imali u planu da ćemo imati saradnje sa imenima koja su na kraju otpjevala pjesme na ovoj ploči. Sve se desilo u procesu kroz koji smo nadolazili na umjetnike koji su dodali ogromnu vrijednost ovom izdanju. Kroz svoje dugogodišnje djelovanje na sceni iskoristili smo kontakte i dobili bezuslovni pristanak od ljudi koji su decenijama gradili svoje karijere na Balkanu a i šire. Od najveće dive muzike na našem jeziku, sjajne Nine Badrić, našeg uzora iz djetinjstva Vlatka Stefanovskog, sarajevskih Beastie Boysa Helem Nejse, čarobne Bojane Stamenov, pa do sjajnih soul pjevača Jacquesa, Ivana Kurtića i mnogih drugih gostiju koji su nam učinili veliku čast svojim učešćem.

Anthony Gravino je čovjek do kojeg smo došli preko zajedničkih prijatelja u USA. Kad je poslušao naše demo snimke, odmah je pristao da radi sa nama. Nakon što je završio rad na našem albumu, odmah je prešao na rad sa Kurt Ellingom i Charlie Hunterom. Album Superblue, koji je Gravino miksao i masterizovao, bio je ove godine nominiran za Grammy nagradu.

No sada ovaj album ima obrise regionalog balkanskog šmeka gdje su različiti umjetnički stilovi spojeni u jedan projekat i stvorili su autentični zvuk i pružili priliku i sebi i drugima da se ima šta čuti i slušati.                                            
Započet kao putovanje kroz žanrove srodne jazzu i improvizovanoj muzici, u procesu stvaranja album se pretvorio u niz saradnji sa nekim od najzanimljivijih, ali i najpoznatijih protagonista muzičke scene sa prostora Balkana.

Saradnje sa Ninom Badrić, Vlatkom Stefanovskim, Jacquesom Houdekom i drugim pjevačima, ali i s vrhunskim instrumentalistima i jazz solistima, iznjedrile su jedno izuzetno zanimljivo muzičko ostvarenje kroz različite žanrove. Pored nekoliko obrada klasika iz jazz, pop i domaćeg umjetničkog kataloga, na albumu se nalazi i nekoliko originalnih kompozicija dvojca Šukalo/Sirbubalo. Uz podršku vjerovatno najbolje ritam sekcije u BiH, Hadžić/Češljar, “Sarajevo Jazz Guerrilla”, kako se i zove ovaj debitantski album, donosi nam 12 kompozicija koje ćemo slušati dugo, u nadi da na sljedeći album ovog kvarteta nećemo čekati još 20 godina. 
Pored Dine Šukala, quartet čine Edvin Hadžić kontrabas, Amar Češljar bubnjevi i Adis Sirbubalo piano.

Najzaslužniji za zvuk albuma je Grammy nominirani producent Anthony Gravino iz Chicaga, poznat po suradnji sa Kurt Ellingom, Stu Mindemanom, Bill Frisselom, Marquis Hillom i mnogim drugima.

Album čine stvari: “Ona bi na nargilu” feat. Helem Nejse, “U ljubavi” feat. Nikolina Vujić, Numberblocks, Daleko od vjetrova feat. Nina Badrić, Herbs In My Hands, Zlato feat. Bojana Stamenov, Summer Soft feat. Ivan Kurić, Goat Harbor, Chet Baker feat. Josip Palameta, Creepin’ feat. Jacques Houde, Yes Doubt Talasna dužina feat. Vlatko Stefanovski.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti