Search
Close this search box.

ŠUMA ČOVJEK IMA NOVI SINGL „VOS NOMS” SA NADOLAZEĆEG ALBUMA „FATA MORGANA“!

Bend „Šuma Čovjek“ vratili su se novim singlom! Početkom septembra švicarski muzičari objavili su prvi singl svog novog nadolazećeg albuma „Fata Morgana“ koji će biti objavljen krajem godne.

“Vos noms” („vaša imena“ na francuskom) je priznanje svim ljudima koji se trude iz dana u dan stvoriti život vrijedan življenja, a ipak ostaju u pozadini. To su ljudi koji često značajno doprinose uspjehu drugih, ali ostaju anonimni. Naši lični putevi i staze bi trebali nositi njihova imena. Ova pjesma je također i pokušaj daljnjeg razmatranja „sistemske važnosti“ plaćenog i neplaćenog rada.

Zvuk benda Šuma Čovjek je i dalje nepogrešiv i nudi pjesme s puno ljubavi koje obuhvataju sve, od melanholičnih balada do zaigranog balkanskom popa. Lingvistički/tekstualno se možemo opet radovati akrobatskim skokovima između francuskog, bosankog/hrvatskog/srpskog i arapskog jezika.

Fotografije za singl i omote snimio je nagrađivani švicarski fotograf Dominik Nahr. Video spotove su ponovo radili srpski filmski producenti Jelena Gavrilović i Marko Milovanović.

Šuma Čovjek “Vas noms”

No, vremenom će Petrušić organizirati brojne muzičke manifestacije, u Švicarsku dovoditi bh. bendove poput Dubioze Kolektiv, Švicarcima predstavljati zvuke Ede Majke te na taj način svoje sugrađane upoznavati sa balkanskom muzikom. Sve ove aktivnosti bile su uvertira osnivanju, ali i današnjoj popularnosti benda “Šuma čovjek“. Naziv banda je nastao na vrlo interesantan način, tako što su se njihove prve njihove probe održavale u Ulici Waltman Strasse što, u doslovnom prevođenju na naš jezik, znači šuma čovjek.  I sam sastav benda je pomalo neobičan. Manuel Wuelser porijeklom iz Švicarske, zatim Hafid Derbal porijeklom iz Alžira, Ivica Petrušić porijeklom iz Bosne i Hercegovine samo su neki od članova ovog benda koji svoje pjesme pišu na čak šest jezika – francuskom, arapskom, bosanskom, zatim na njemačkom, engleskom i španskom. Iako ne govore svi članovi sve navedene jezike, ljubav prema muzici ih vodi u istom smijeru, a sve što oni osjećaju dok je stvaraju, publika osjeća dok ih sluša.

„Šuma Čovjek“ izdali su svoj prvi album „Ničija zemlja“ 2018. godine. Prateći singl „Bouge ton cœur“ bio je jedna od najizvođenijih pjesama na državnom radiju SRF3 2018. godine. Vrhunac njihovih dosadašnjih koncertnih turneja bili su nastupi na Montreux Jazz Festival, Open Air St. Gallen, Zermatt Unplugged and Heitere Open Air.

Više singlova slijedi u jesen i zimu, prije nego što klupska turneja benda započne u januaru 2022. godine sa oko 15 koncerta.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti