Search
Close this search box.

ADI LUKOVAC I ORNAMENTI-SINONIM ALTERNATIVNE SCENE SARAJEVA DEVEDESETIH GODINA 20.VIJEKA!

Stvarni pionir nove muzičke scene, umjetnik bez presedana, čovjek koji je umio, probudio i osjvježio, postratni sidrom, ali i unio visoke standarde i visoki produkcijski kvaliteta na muzičku scenu u Bosni i Hercegovini. Ono šro ga izdvaja od drugih jeste njegova kreativnost, orginalnost, čovjek koji je pravio muziku za 21. Vijek, izvezenu bosanskim tradicionalnim elementima i time uvijek i iznova postavljao visoke stndarde u branši. Adi Lukavac – institucija koja je prerano otišla!

Adi Lukovac spada u pionire elektronske muzike u Bosni i Hercegovini. U svojoj muzici je uvijek provlačio etno motive (saz, napjevi), i dugo vremena djelovao skupa sa grupom Ornamenti, koji su bili bliski ideji „elektro ambijent etna“. Osnovali su i etiketu PSW (Post War Sound) kao i studio, pod kojim su i objavili svoja dva albuma. Bio je saradnik Dine Merlina na albumu Sredinom.

Govoriti o Adiju Lukavcu i njegovoj kratkoj ali nadasve bogatoj umjetničkoj karijeri je teško, ali čitajući između redova može se sa sigurnošću konstatovati da je njegov ukpni rad na muzičkoj sceni ostavio velkog traga i amanet generacijama da nastave ondje gdje Adi stao …!

Muzika Adija Lukovca je sinteza elektronske muzike i tradicionalnih bosanskih elemenata koja je za rezultat imala karakterističan orginalan zvuk koji definira kao “Post War Sound”. Ovaj zvuk odražava duhovna i materijalna iskustva iz rata. Sa bendom Ornamenti je snimio dva albuma: “Pomjeranja” (1999) i “Fluid” (2001).

Adi je radio i svoje autorske projekte, muziku za film “Remake”. Muziku za “Remake“ objavio je i kao soundtrack, odnosno zbirku remixa tema iz filma. To je njegov zadnji i najuspješniji projekat. Njegova muzika također je korištena i u filmu “Put na mjesec” Srđana Vuletića i “Sindrom” režiserke Ines Tanović i autor muzike za predstavu Tvrđava, Sulejmana Kupusovića.

Adi Lukovac je rođen 1970. godine u Sarajevu. Pohađao je Visoku školu za turizam i ugostiteljstvo u Sarajevu, a poslije je bio i student Univerziteta u Sarajevu. Prvo je studirao filozofiju, a kasnije ekonomiju koju nikada nije diplomirao. Njegovo prvo muzičko iskustvo je stekao u grupi Bass Line, prvom bosanskohercegovačkom eksperimentalnom elektronskom bendu. Grupa je napravila demo kasetu u periodu pred početak rata u Bosni i Hercegovini, prije nego je prestala sa radom. Ornamenti su krajem devedestih godina bili sinonim za alternativnu scenu Sarajeva, izdavši albume “Pomjeranja (Movements)” 1999. godine, odnosno “Fluid” 2001. godine.  Muzika je bila pod izrazitim uticajem rata i ratnih dešavanja u opsadnom Sarajevu, što je možda i najbolje “uhvaćeno” u video spotu za “Explain”. Izrazito simboličnu i ličnu animaciju potpisuje Faruk Šabanović, sarajevski umjetnik i dizajner, koji je posljednjih ratnih dana pogođen snajperom u kičmu sa brda oko Sarajeva…

Rijetki će se sjetiti Dubiozinih prvih koraka daleke 2003. godine, kada je bend nastao simbiozom članova Ornamenata iz Sarajeva i benda Gluho Doba Against Def Age iz Zenice. Kako kažu sami za sebe da su blend i mix Balkanskih začina i muzičkih okusa, pod uticajem ska, punka, reggeae, elektronike, hip-hopa… 2006. godine izdaju EP “Open Wide” na kojem gostuje dub pjesnik Benjamin Zephaniah, kao i Mush Khan iz britanskog muzičkog pokreta Fun-da-mental, među rijetkim svjetskim bendovima koji su pohodili Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Iste godine izdaju i “Dubnamite” sa kojeg su odlučili predstaviti “Wasted time” koji bi trebalo da mladim bendovima pokaže i dokaže da se mnoge stvari mogu uraditi uz malo truda i rada.

Nedvojbeno jedan od najznačajnijih albuma poslijeratne bosansko-hercegovačke muzičke scene, Fluid svoj status duguje ne samo talentu, već i vremenu u kojem je nastao. Vidno inspirisan legendama progresivne elektronske scene, ali pritom i proizvod ratom uslovljene katarze, Fluid je gotovo nadrealno koherentan niz različitih stilova elektronike uvezan četvorkom talentovanih muzičara (predvođeni Adijem Lukovcem) i njihovih saradnika, od Fun-Da-Mentala do Dine Merlina.

Fluid je izdanje od neizrecive važnosti u kontekstu revitalizacije muzičke scene koja je u tim trenucima trebala mlade, odvažne talente, koji će prstom uprijeti u budućnost. Adi Lukavac poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći na današnji dan, 18. juna 2006.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti