Search
Close this search box.

RATKO ZJACA OBJAVLJUJE 16. PO REDU ALBUM “MIDNIGHT IN EUROPE” I SARADNJU SA NAJVEĆIM AKORDISTOM DANAŠNJICE SIMONE ZANCHINI!

Ratko Zjaca upravo objavljuje svoj 16. Album „Midnight in Europe” kao leader ili co-leader sa autorsko muzikom. Ovoga puta sa svojim ZZ Quartet u saradnji sa jednim od najvećih akordionista današnjice Simone Zanchini.

Najnoviji album pod nazivom „Midnight in Europe” u izdanju IN+Out Recordsa izlazi 11. juna 2021., a biti će dostupan u dvostrukom vinilnom audiofilmskom izdanju i na CD-u. Album je snimljen uživo na europskoj turneji sa 2 koncerta u Italiji Bologna jazz festival i u jazz klubu Milestone. Na albumu se nalaze 9 originalnih kompozicija ova dva sjajna muzičara Zjace i Zanchinia i predstavlja presjek 10 godišnjeg rada ovog vanserijskog kvarteta sastavljen od muzičara koji dolaze iz četiri različite države . Sjajne kritike ovog albuma dali su legendarni američki jazz kritičar Bill Milkowski i 2 istinska velikana jazza Dave Liebman i Steve Swallow iskazavši veliko poštovanje prema najnovijem albumu Ratka Zjace i Simone Zanchinia sa ZZ Quartetom u kojem još sviraju legendarni američki bubnjar Adam Nussbaum i fenomenalni Makedonski basista Martin Gjakonovski . ZZ Quartet “Midnight in Europe “.

Cover albuma – ZZ Quartet„Midnight in Europe”

Ratko Zjaca i Simone Zanchini predstavljaju eklektični set muzike koja predstavlja originalni spoj jazza, narodne, world muzike i rocka, sa malom dozom humora. Već su skupa nastupali na Oktobarskim noćima 2019.godine, na Milestone Jazz Club na Bologna Jazz festivalu.

Steve Swallow za novi live album kaže: “Ovaj album me podsjetio koliko zabavna mogu biti muzička okupljanja. Dobro je ponoviti da je muika, posebno ona improvizirana, usmjerena ka plesu, potreba da se te stvari protresu je univerzalna i prelazi sve granice. Ovih dana nam je muzika potrebna više nego ikad I ovo je upravo ono što smo trebali”.

Dok Dave Liebman za album kaže: “Strastveno, lirično, ona vrsta muzike sa virtuoznim performansama, ovo je muzika koju trebaju čuti svi ljubitelji muzike.”

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti