Search
Close this search box.

ODRŽAN MUZIČKI PERFORMANS U MEHMED PAŠINOM HAMAMU U PRIZRENU, POD NAZIVOM „RAZAGLEDNICE IZ PRIZRENA UZ NIBET MUZIKU“!

Kao uvertira nadolazećem ovogodišnjem već tradicionalnom 6. Nibet Festu  prije par dana održan  je muzički performans u Mehmet Pašinom Hamamu u Prizrenu pod nazivom “Razglednice Prizrena uz Nibet muziku”.

U okviru projekta “Razglednice Prizrena uz Nibet muziku”,  06. Marta u prostorijama Mehmet Pašinog Hamama,  je održana izložba fotografija i promocija turističkog kataloga pod istim nazivom.

Na fotografijama su bili nibet muzičari u raznim dijelovima grada sa pozadinim kulturno historijskih spomenika. Sličan sadržaj ima i katalog koji je predstavljen i u elektronskoj formi.

Plakat – “Panorama iz Prizrena”

Centralni događaj je bio muzički performans majstora Skendera Kapllani, on je  izvodio stari gornaki nibet. Predivnom ambijentu i ugođaju je na žalost zbog situacije sa pandemijom  prisutvavao ograničen broj posjetioca.

Organizatori se nadaju da će se ove godine održati ponovo, po šesti put tradicionalni festival “Nibet Fest” koji okuplja regionalne muzičare na goču i zurli. Ova vrsta muzike je veoma popularna u regionu a centar muzike i muzičara je grad Prizren.

Projekat je bio pod pokoviteljsvom opštine Prizren u organizaciji Nevladine organizacije “Katedra slobodnog uma”.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti