PROMO NEW ALBUM

NOVI ALBUM PIJANISTE BARTOMOLEJA STANKOVIĆA “VOYAGE” BIĆE PROMOVISAN U SARAJEVU!

NOVI ALBUM PIJANISTE BARTOMOLEJA STANKOVIĆA “VOYAGE” BIĆE PROMOVISAN U SARAJEVU!

JU „Bosanski kultuni centar KS“ najavljuje promociju novog albuma pijaniste Bartolomeja Stankovića. CD pod nazivom  „VOYAGE“ je drugi albumovog bosanskohercegovačkog pijaniste, a na njemu će se naći djela odabranih bosanskohercegovačkih kompozitora.  Album će u četvrtak, 17. 12. 2020. u 18,00 sati, u Galeriji JU BKC KS kao promotori predstaviti: Melisa Marija Zerdo, Lejla Džambazov, Lana Paćuka, Dušan Erak, Dražan Kosorić i Merima Čaušević.

U okviru ove promocije, Stanković će izvesti nekoliko kompozicija koje će se naći na njegovom novom albumu.

Album VOYAGE, u izdanju diskografske kuće Nota Bene Records, sadrži djela za klavir 13 odabranih bosanskohercegovačkih kompozitora. Muzičko putovanje nadahnuto kompozicijom Bartolomejevo putovanje Ivana Čavlovića, kao svojevrsni vremeplov, kreće od renesansnog kompozitora Franje Bosanca (Franciscus Bossinensis), te svoj put istraživanja nastavlja kroz osmanski period (Zulejda Ida Latas), austrougarski period (Milena Mrazović, Julius Fučik), period 20. stoljeća sa djelima kompozitora kao što su Ljubomir Bajac, Mladen Pozajić, fra Nenad Dujić, Nada Ludvig Pečar, Dragoje Đenader i zaustavlja se sa kompozicijom Bartolomejevo putovanje, koju kompozitor komponuje krajem 2018. godine u formi simetričnog ronda, a koja “svojim završetkom asocira na sam početak djela, te postavlja pitanje da putovanje nikada nije završeno!?” (I.Čavlović). Putovanje se nakratko nastavlja sa bonus kompozicijom Časovnik Vojina Komadine i prelazi u magičnu kompoziciju Postludijum Dražana Kosorića.

Plakat promocija CD albuma VOYAGE Bartolomej Stanković

Grafičko oblikovanje potpisuje Faruk Garib, a dizajn zvuka Peđa Hart (Studio SOBA). Tekstove o kompozitorima i djelima priredila je Lorena Grubešić, a prijevod na engleski jezik Darko Kovačević. CD album su podržali Asocijacija muzičkih stvaralaca-kompozitora (AMUS), Grad Visoko i HKD Napredak-Zagreb.

Photo Faruk Garib Bartolomej Stanković

Bartolomej Stanković, bosanskohercegovački pijanist i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je u klasi prof. Bahrije Šabanović u Visokom (1997.), a Srednju muzičku školu Sarajevo završava u klasi prof. Angeline Bojović-Pap (2006.). Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić (2011.). Postdiplomski  studij na akademiji Steinway Academy u Veroni završio je u klasi pijaniste Federica Gianella (2012.). Usavršavao se na seminarima eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“ koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu (2013.) predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu.

Voyage

Kada govorimo o saradnjama Stanković je sarađivao sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom i održao preko 60 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji. Izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegov prvi nosač zvuka – CD album “Balkan Madness BH edition” s djelima odabranih bh. kompozitora (2018.). Iste godine, na koncertnoj turneji u 8 gradova Bosne i Hercegovine (SBK), promovirao je CD album i djela bh. kompozitora. Tijekom 2019. nastavlja promociju djela bh. kompozitora na festivalima kao što su Dani Vlade Miloše vića u Banjaluci, Mostarsko proljeće u Mostaru, 38. pozorišne igre u Jajcu, Putovanje kroz muziku u Prnjavoru, GuitarUnited u Sarajevu, te Dani Vojina Komadine u Istočnom Sarajevu. Nakon koncerta “Bartolomejevo putovanje – večer bh. skladatelja” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (2019.), u Sarajevu je povodom Svjetskog dana muzike održao dva koncerta na kojima je izveo djela za klavir 24 bosanskohercegovačka kompozitora. U 2020. godini izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je i drugi nosač zvuka – CD album „Voyage“ s djelima odabranih bosanskohercegovačkih kompozitora.

Pozivnice (besplatne) se mogu preuzeti na prijavnici JU BKC KS, svaki dan u periodu od 09,00 do 19,00 sati. Podsjećamo publiku na pridržavanje epidemioloških mjera.

Emir Kovačević

December 14th, 2020

No comments