Search
Close this search box.

BROJNA ZVUČNA IMENA IZ SVIJETA MUZIKE, POLITIKE, FILMA NA 2. SARAJEVOFEST-U UMJETNOST I POLITIKA 2020!

Od 05. do 14.decembra održava se drugi po redu Sarajevofest Umjetnost i politika 2020, a u organizaciji East West centra. East West Centar upravo u decembru obilježava 15 godina svog nezavisnog postojanja i organizuje 2. Sarajevofest – Umjetnost i politika koji će se održati od 5. do 14. decembra 2020. Festival će biti podijeljen u tri programa – Forum, Art Forum i Forum mladih, u kojima će govoriti impresivni gosti.

Direktor East West centra, Haris Pašović u najavi festivala kaže:

„Bole nas pluća. Od kovida. Od zagađenja. Od otrova – izduvnih gasova iz automobila, autobusa, kamiona; duhanskog dima; čađi. Gore nam pluća od tjeskobe, straha, panike. Od politike. Nekima gore pluća od frustracije. Od mržnje. Sagorijevamo. Ima li lijeka? Prošle godine, početkom decembra, organizovan je prvi Sarajevofest – Umjetnost i politika. Počeli smo sa skromnom ambicijom, ali su reakcije publike na festival i odjeci u medijima prevazišli sva naša očekivanja. Umjetnička djela (predstave, filmovi, koncerti), političke debate, javni razgovori, mentorske radionice sa mladim ljudima iz cijelog regiona, bili su „hot ticket“ u Sarajevu.

Ove godine dvije okolnosti su odredile oblik festival. Zbog lošeg epidemiološkog stanja u Sarajevu, ne možemo da održimo festival uživo. Također, sada već odlazeći ministar za kulturu Kantona Sarajevo, kaznio nas je bez razloga, i oduzeo East West Centru oko 80 % finansijskih sredstava, iako blizu kancelarije East West-a nema teretane. Nesretni ministar, sportista, je bio izjavio da poznaje rad Muzeja djetinjstva, jer je trenirao u blizini muzeja, „ali da sam ga posjetio – nisam“ pa je, valjda, tako, na osnovu treninga u blizini zgrade muzeja, shvatio da ne treba da podrži rad tog muzeja. U našem slučaju, nije čak ni trenirao pored nas. No, taj je ministar „plesao samo jedno ljeto.“ Vlada, u kojoj se on slučajno zatekao, je pala. Ministri prolaze, mi trajemo.

Plakat Sarajevo Fest “UMJETNOST I POLITIKA”

Festivalski program je otvorio Dino Šukalo sa svojim muzičkim performansom Thin Air. Tamar Brüggemann, kodirektorica festival Wonderfeel iz Amsterdama pokrenula je akciju „Festivals for Compassion“ i pozvala grčku kompozitoricu Calliope Tsoupaki da komponuje djelo koje će izvoditi evropski muzičari kao posvetu svim žrtvama Covid 19. To je, također, izraz empatije sa svima koji su na bilo koji način oštećeni ovom bolešću, a to smo, bukvalno, svi mi. Tsoupaki je napisala kompoziciju „Thin Air“ koju su do sada odsvirali brojni muzičari na više od 50 evropskih festivala. Sarajevo Fest je pozvao Dinu Šukala da odsvira svoju verziju ovog djela, i pred nama je ova izvanredna kompozicija u njegovoj fascinantnoj izvedbi. Jednako uzbudljiv je i video, koji je napravio autor i direktor fotografije Alen Alilović.

Photo by Alen Alilović ASBH Dino Šukalo – „Thin Air“

Autori: Dino Šukalo i Alen Alilović Aranžman: Dino Šukalo Solo električna gitara: Dino Šukalo Autor videa i direktor fotografije: Alen Alilović, ASBH

Na festivalu će se predstaviti brojna zvučna imena bosansko-hercegovačke i regionalne kinematografije poput Danisa Tanovića, te Nejre Latić-Hulusić, koja će 09.decembra predstaviti svoj dokumentarac “Ćafir”.

Drugog dana festivala, Robert Botteri, Boris Dežulović, Andrej Nikolaidis, novinari i kolumnisti, zajedno sa moderatorom Damirom Markovinom, razgovarali su na temu “Demokratija ili agonija”.

07.decembra Miki Manojlović učestvuje u performansu “Evropa danas”, dok će se dan nakon u saradnji sa Centrom za životnu sredinu prezentirati dokumentarac “Umjetnici za rijeke”.

Irma Baralija i Marin Bago će 10.decembra voditi razgovor na temu “Mostar-stvarnost ili utopija”, dok će Elmedin Konaković, 12.decembra sa moderatorom Harisom Pašovićem govoriti o političkoj revoluciji u Sarajevu, ali i drugih gradovima Bosne i Hercegovine.

Svi pojedinačni programi će biti dostupni na web stranici festivala putem zvaničnog YouTube kanala East West Centra.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti