Search
Close this search box.

SARADNJA SLAVO RICAN ASSEMBLY I NINE KOVAČIČ IZRODILA SJAJNI VIDEO SPOT “ZREJLO JE ŽITO” KAO UVERTIRU ZA NOVI ALBUM!

Slavo Rican Assembly sa sjedištem u Njujorku objavio je svoj najnoviji singl i video spot “Zrejlo je žito” – slikovitu slovenačku narodnu pijesmu u aranžmanu pod uticajem karipskog jazza – dostupan od 30. novembra na Youtube-u, a od 01. decembra na Bandcamp-u. Ovaj single izlazi kao uvertira pred izlazak njihovog debitantskog albuma, koji će najvjerovatnije biti objavljen sljedeće godine, u zavisnosti od situacije sa pandemijom.

“Zrejlo je žito”, u režiji Nine Kovačič, snimljen je u lijeto 2019. godine u Sloveniji, domovini vođe benda Jana Kusa. Ova epska sedmominutna obrada popularne slovenačke narodne pjesme, smještena je u dramatičnu pozadinu dvorca Grad Rihemberk iz 13. stoljeća, u blizini slovenačko-italijanske granice. Kus objašnjava porijeklo pjesme: “‘Zrejlo je žito’ je vrlo popularna žetvena pjesma, u kojoj se prizori žetve prepliću sa nekom vrstom apstraktne ljubavne priče.

Slavo Rican Assembly na ovom snimku čujemo: Aleksandra Denda – voice Jan Kus – saxophone Gabriel Vicéns – el. guitar Gabriel Chakarji – keyboard Dan Martínez – el. bass Victor Pablo – percussion Kristijan Krajnčan – drums

“Pjesma je vrlo otvorena za interpretaciju i mislim da je to, uz njenu mističnu melodiju u harmonskom molu, glavni razlog zašto je toliko drag izbor, kako kod publike, tako i kod muzičara. To je definitivno jedna od najsviranijih slovenačkih narodnih pjesama, ali poprilično sam siguran da nikada prije nije izvedena na ovaj način, u karipskom aranžmanu.”, rekao je Jan Kus. “Ideja o saradnji sa Ninom Kovačič počela se formirati u ljeto 2018. godine, kada sam bio na turneji u Sloveniji”, dodaje Kus. “Veliki sam obožavatelj njezine jedinstvene vizije i senzibilnosti. Vrlo je svestrana. Njezina 13-godišnja karijera u vizualnim umjetnostima započela je fotografijom, a proširila se na video i film, dok joj glumačko i plesno iskustvo pred kamerama daju određeni uvid u pokret i zvuk, koji dodaje dubinu i perspektivu njenom radu. Proces rada je bio prekrasan, bila je vrlo detaljna I posvećena i video izgleda nevjerovatno.“

Sa muzičarima iz Slovenije, Portorika, Srbije i Kube, Slavo Rican Assembly koristi jazz kao osnov za jedinstvene aranžmane, u koijma članovi grupe spajaju zvuke sopstvenih muzičkih korijena  – to dovodi do toga da se salsa i rumba prepliću sa slovenačkim žetvenim pjesmama, bosanskim sevdalinkama, srpskim vokalnim folklorom, kao I sa Balkan brass i drugim melanholičnim južnoslovenskim zvucima, u ovoj muzičkoj formuli, koji je mogla jedino da se spoji u jednoj svjetskoj metropoli, kao što je New York.

Pored Nine Kovačič, koja je bila zadužena za režiju, na videu su radili još: Dominik Istenič – kinematografija, Mitja Kaplan – specijalni efekti (glavni), Manca Kaplan – specijalni efekti (asistentkinja), Jan Jenko (naitmusic.com) – post produkcija slike, Martin Jelovšek- snimanje zvuka i  Danilo Pichardo @ Addictive Audio Studio – miks i mastering, kao i  Luka Jauh kao projektni menadžer.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti