Search
Close this search box.

SVJETSKA, RADIJSKA PREMIJERA NOVOG ALBUMA SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BANDA NA JRS KALIFORNIJSKOG UNIVERZITETA!

Novi album Sinan Alimanović International Band – “Lejla” (Miles High Records) je 26. novembra, 2020. godine, doživio svjetsku, radijsku premijeru u Sjedinjenim Američkim Državama. Album “Lejla” emitovan je povodom obilježavanja Dana zahvalnosti, na javnom radio servisu Kalifornijskog državnog sveučilišta u Sacramentu, CapRadio, koji je član NPR-a (National Public Radio), a među njegovim partnerima je i BBC.

Naslovnu kompoziciju sa novog albuma Sinan Alimanović International Banda, urednici su uvrstili u prazničnu listu pod nazivom “Excellence In Jazz” (Izvrsnost u jazzu). U opisu stoji da playlista “Excellence In Jazz” predstavlja divove mainstream jazza, plus današnje najuzbudljivije, dolazeće umjetnike sa savremenim glasovima i začinima bluesa i latino jazza. Pokraj Alimanovićeve kompozicije “Lejla”, koja je emitovana u 21:33h, na listi “Excellence In Jazz” našli su se neki od najvećih umjetnika jazza svih vremena, kao što su: Miles Davis, Dave Brubeck, McCoy Tyner, Red Garland, Stan Getz, te savremenici kao Diana Krall.

Sinan Alimanović

Bosanskohercegovački jazz ambasador Sinan Alimanović, čiji je album u septembru objavila njujorška izdavačka kuća Miles High Records, ovim povodom je na svom Facebook profilu izjavio:

“Prije dva dana smo u BiH slavili Dan državnosti i tada sam podijelio sa vama kompoziciju “In Search for Freedom” sa novog albuma “Lejla” – Sinan Alimanović International Band (Miles High Records, 2020). Jučer je u Sjedinjenim Američkim Državama obilježen praznik Dan zahvalnosti, te su američki muzički urednici za tu, prazničnu listu, izabrali naslovnu kompoziciju mog novog albuma “Lejla” i uvrstili je na Playlistu pod naslovom “Excellence in Jazz” (CapRadio). Veliko mi je zadovoljstvo i čast što je moja kompozicija “Lejla”, uvrštena na Playlistu “Excellence in Jazz” (CapRadio), među velikanima ovog pravca savremene umjetničke muzike, upravo na Dan zahvalnosti. U opisu je navedeno da je riječ o noći u kojoj se muzikom obilježava Dan zahvalnosti uz jazz klasike od Dave Brubecka, Miles Davisa, Red Garlanda, McCoy Tynera… Ovdje bih dodao i jednog Bosanca. Zaista sam zahvalan!”

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti