PROMO - "LEJLA"

SVJETSKA, RADIJSKA PREMIJERA NOVOG ALBUMA SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BANDA NA JRS KALIFORNIJSKOG UNIVERZITETA!

SVJETSKA, RADIJSKA PREMIJERA NOVOG ALBUMA SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BANDA NA JRS KALIFORNIJSKOG UNIVERZITETA!

Novi album Sinan Alimanović International Band – “Lejla” (Miles High Records) je 26. novembra, 2020. godine, doživio svjetsku, radijsku premijeru u Sjedinjenim Američkim Državama. Album “Lejla” emitovan je povodom obilježavanja Dana zahvalnosti, na javnom radio servisu Kalifornijskog državnog sveučilišta u Sacramentu, CapRadio, koji je član NPR-a (National Public Radio), a među njegovim partnerima je i BBC.

Naslovnu kompoziciju sa novog albuma Sinan Alimanović International Banda, urednici su uvrstili u prazničnu listu pod nazivom “Excellence In Jazz” (Izvrsnost u jazzu). U opisu stoji da playlista “Excellence In Jazz” predstavlja divove mainstream jazza, plus današnje najuzbudljivije, dolazeće umjetnike sa savremenim glasovima i začinima bluesa i latino jazza. Pokraj Alimanovićeve kompozicije “Lejla”, koja je emitovana u 21:33h, na listi “Excellence In Jazz” našli su se neki od najvećih umjetnika jazza svih vremena, kao što su: Miles Davis, Dave Brubeck, McCoy Tyner, Red Garland, Stan Getz, te savremenici kao Diana Krall.

Sinan Alimanović

Bosanskohercegovački jazz ambasador Sinan Alimanović, čiji je album u septembru objavila njujorška izdavačka kuća Miles High Records, ovim povodom je na svom Facebook profilu izjavio:

“Prije dva dana smo u BiH slavili Dan državnosti i tada sam podijelio sa vama kompoziciju “In Search for Freedom” sa novog albuma “Lejla” – Sinan Alimanović International Band (Miles High Records, 2020). Jučer je u Sjedinjenim Američkim Državama obilježen praznik Dan zahvalnosti, te su američki muzički urednici za tu, prazničnu listu, izabrali naslovnu kompoziciju mog novog albuma “Lejla” i uvrstili je na Playlistu pod naslovom “Excellence in Jazz” (CapRadio). Veliko mi je zadovoljstvo i čast što je moja kompozicija “Lejla”, uvrštena na Playlistu “Excellence in Jazz” (CapRadio), među velikanima ovog pravca savremene umjetničke muzike, upravo na Dan zahvalnosti. U opisu je navedeno da je riječ o noći u kojoj se muzikom obilježava Dan zahvalnosti uz jazz klasike od Dave Brubecka, Miles Davisa, Red Garlanda, McCoy Tynera… Ovdje bih dodao i jednog Bosanca. Zaista sam zahvalan!”

Emir Kovačević

December 1st, 2020

No comments