Search
Close this search box.

ISTANBUL JAZZ FESTIVAL NAJAVLJEN ZA SEPTEMBAR 2020!

U organizaciji istanbulske fondacije za kulturu i umjetnost (IKSV) već 23 godine uz pokroviteljstvo Garanti BBVA i uz potporu Ministarstva kulture i turizma, i ove će se godine održati Istanbulski jazz festival, za sve one koji vole čuti novi zvuk za novo vrijeme.

U periodu od 02. do 14. septembra ove godine 27. izdanje festivala, koje je bilo odgođeno zbog koronavirusa, ugostit će umjetnike kako na omiljenim istanbulskim prostorima, tako i na njegovoj internetskoj platformi. Stoga vam donosimo ovogodišnji program renomiranog Istanbul Jazz festivala, koji i pored pandemije korona virusa COVID – 19 nastavlja živjeti!

Plakat 27. Istambul Jazz Festival

Izbor da festival nastavi svoj život, važan je i za korporativnu održivost na polju kulture i umjetnosti, a organizatori žele da njihova publika iskoristi ovu priliku kako bi podržala i umjetnike i radnike muzičke industrije u ovom jedinstvenom periodu. Nakon što je prvobitno došlo do odgđanja Istanbul Jazz festivala, isti će ipak biti održan u prvoj polovini septembra. Ovo će biti jedinstvena verzija festivala, koja kombinira nastupe na otvorenom i prijenose koncerata putem live streaming.

Koncerti na otvorenom na Istanbulskom jazz festivalu održat će se od. 2. do 14. Septembra, dok će iste biti moguće gledati online dva dana kasnije uz kupljenu kartu. Digitalni koncerti bit će dostupni bilo gdje u svijetu 45 dana, tačnije sve do 16. oktobra.

Make Mama Proud is inspired by garage, stoner, desert rock and blues in their musical productions. (Courtesy of IKSV)

“Izložba savremene muzike iz Turske” održat će se u periodu od 07. do 09. septembra, četvrti put u sklopu festivala. Ovaj program je inače pokrenut kako bi se uspješnim muzičarima i njihovim sastavima i ansamblima s lokalne scene omogućilo predstavljanje široj publici, a tokom trodnevnog razdoblja održat će se osam koncerata. Uz postojeće fanove, iste će moći pratiti i menadžeri drugih vodećih svetskih festivala i tako će mnogi međunarodni muzički profesionalci, naročito iz Evrope, imati priliku da upoznaju bendove iz Turske.

Ovogodišnji Istanbulski jazz festival dodijelit će nagrade za životno djelo za dvije važne ličnosti poznate po svom vrijednom doprinosu jazz muzici u Turskoj, cijenjenom muzičaru Atakanu Ünüvaru, koji je muziku usvojio kao stil života, i Barbarosu Erköseu, svjetski poznatom klarinetisti. Zbog mjera COVID-19, ovogodišnje nagrade za životno djelo biće dodeljene bez svečanosti, u skladu sa zdravstvenim preporukama.

Kako prenosi Daily Sevdah, 27. Istanbul Jazz Festival ima bogat raspored i pružit će puni ugođaj posjetiocima nastupima talentiranih muzičara,.

Selen Gülün sa Sibel Köse i Ece Göksu

Kvintet Selen Gülün sa Sibel Köse i Ece Göksu nastupit će 02. septembra u Sultan Parku preko puta Swissotela The Bosphorus u Bešiktašu u 21:30.

Tim najcjenjenijih jazz muzičara iz Turske poziva vas da se opustite i prepustite se uživanju na Istambul Jazz Festivalu koji će se održati na otvorenom. Kvintet predvodi ga Selen Gülün. U grupi su Barış Doğan Yazıcı, Serhan Erkol, Kağan Yıldız i Ferit Odman. Štaviše, ekipu će na pozornici pratiti još dvije važne ličnosti, Sibel Köse i Ece Göksu, koji su među najznačajnijim jazz vokalistima aktualne muzičke scene Turske. Iako će koncerti biti organizovani po uputama, a radi COVID – 19, ovaj će događaj zasigurno zbližiti ljubitelje jazza, a to je korak ka tradicionalizaciji noći “Turskog jezza kroz generacije”.

Plakat 27. Istambul Jazz Festival

Can Güngör

03.septembra, u vrtu Swissotela Bosfor u 21:30 će nastupiti Can Güngör.

Karijera Güngöra, koju su kritičari nazvali “gradskim bardom”, naglo je napredovala. Ovaj sjajni muzičar je ove godine izdao svoj album sa 15 pjesama, privukavši pažnju svojim mirnim i osebujnim tonovima. “On utjelovljuje nastojanje da se dostigne više različitih muzičkih tačaka kao što su pisanje pjesama, forma, aranžman i orkestracija”. Ovaj napor također prikazuje na pozornici, često izvodeći nove verzije svojih pjesama.

Baba Zula i Make Mama Proud

Baba Zula i Make Mama Proud nastupit će u sklopu “Izložbe savremene muzike iz Turske” u Feriye-u u Beşiktaşu od 20:00. 07.septembra.

Nastupi Baba Zule jedinstveno odražavaju tursku kulturu svojom muzikom, držanjem i kostimima. Tokom njihovih koncerata, na primjer, Ümit Adakale bubnja darbuku, a Levent Akman svira žlice dok Murat Ertel diže svoj saz prema nebu i pjeva, a Periklis Tsoukalas udara okom na koljena. To je ono što njihovu izložbu čini tako posebnom.

Bend od 20 godina dodaće boju festivalu svojim repertoarom omiljenih numera iz poslednjeg izdanja „Derin Derin“ („Deeply“) i prethodnih albuma. Publiku festivala treba podsjetiti da grupa već duže vrijeme ne nastupa, pa će njena energija i uzbuđenje biti vrlo visoki! Drugi tim koji će učestvovati je “Make Mama Proud”. Inspirisan garažom, stonerom, pustinjskim rockom i bluesom, muzički opseg benda je opsežan.

MANOUCHE A LA TURCA, led by Bilal Karaman, will be on stage on Sept. 11 with French Gypsy jazz melodies. (Courtesy of IKSV)

Islandman, Tuğçe Şenoğul, Guguo

Posljednja večer „Izložbe suvremene glazbe iz Turske“ posvećena je domaćem elektronskom bandu Islandman, koji je svoj muzički život započeo 2017. godine, kada ga je umjetnik Güneş Terkol pozvao na bijenale u Sao Paulu.

Tuğçe Şenoğul, koja je karijeru započela s bendovima „Seni Görmem İmkânsız“ i „Kahinar“, u kojima još je jedan gost večeri. U svojoj solo karijeri kombinira tamne melodije koje je naslijedila od svojih prethodnih bendova s ​​originalnim tekstovima i moćnim vokalom.

Noć će se završiti neovisnim projektom muzičara i producenta Tolge Böyük “Islandman”. Nakon što su dokazali svoj talent u plesnoj muzici i otvorili se svijetu sa svojim prvim singlom “Ağıt” (“Tugovanje”), ansambl kombinira šamanske zvukove s elektronikom. Koncert je na rasporedu u 18:30 sati. 9. septembra u Feriye.

MANOUCHE A LA TURCA, Büşra Kayıkçı

MANOUCHE A LA TURCA, koju će voditi Bilal Karaman, jedan od najboljih gitarista i kompozitora svoje generacije, izaći će na pozornicu na ovom živopisnom koncertu. Ansambl spaja francuski ciganski jazz s poznatim melodijama i vrlo je cijenjen. Karamana će na pozornici pratiti Muhammed Yıldırır, kojeg je Guinness World Records proglasio najbržim violinistom svijeta, osim Ramazana Seslera, majstora klarineta poput svog oca, Özgüna Bora, koji je stvorio mnoštvo jedinstvenih djela u mnogim žanrovima, i Baran Say, miljenik festivala zbog svojih akustičnih i kontrabas tehnika.

Koncert će započeti neoklasični kompozitor i pijanist Büşra Kayıkçı, a publika osjeća multidisciplinarne radne navike koje je naučila kao arhitektica interijera s melodijama iz svoga klavira. Noć će započeti mirno i završavat će bučnim zvukovima u Istanbulskom performansu na otvorenom u četvrti Kuruçeşme u 20 sati. 11. septembra.

Pijanistkinja Büşra Kayıkçı nastupit će prije koncerta MANOUCHE A LA TURCA u Istanbulskom performansu na otvorenom 11. septembra.

Jülide Özçelik, Bilge Günaydın Quintet

Jülide Özçelik, muzičarka koja se nikada nije odvojila od zvukova zemalja u kojima je odrasla, ali predstavlja ove melodije u univerzalnim standardima, bit će na pozornici sa svojim albumom “Nefes” (“Breath”). Özçelik će izvoditi narodne pjesme u svom jedinstvenom stilu, a pratit će je Cem Tuncer, Ediz Hafızoğlu, Efecan Tuncer i Ercüment Orkut, popularni umjetnici lokalne muzičke scene.

Drugi gost večeri je pijanistica Bilge Günaydın, koja ljubiteljima muzike nudi živo putovanje vlastitim kompozicijama i aranžmanima. U čast svog debitantskog albuma “Daydreams”, pijanistica će slušatelje odvesti iz brzog toka života i kroz melodije otvoriti vrata svog subjektivnog svijeta. Muzička avantura započet će 14. septembra u Esma sultanskom dvorcu u kvartu Ortaköy u 20 sati..

Koncerti mladih jazz umjetnika Koncert Young Jazz-a po 18. put održat će se u sklopu Istanbul Jazz Festivala. Muzičari odabrani iz grupnih i solo projekata s ocjenjivanja održanog na Salonu IKSV 11. i 12. jula su Afroloji, An Quartet, Büşra Kayıkçı, Deli Bakkal, Saynur Eren Quartet i Udgang Trio. Izabrani ansambli i samostalni umjetnici susrest će se s publikom na raznim javnim zelenim površinama u Istanbulu u sklopu festivala “Jazz in Parks”. Detaljan program koncerata Young Jazz-a bit će uskoro objavljen.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti