Sjećamo se

PRIJE 33 GODINE NAPUSTIO NAS JE ISMET ALAJBEGOVIĆ – ŠERBO, HARMONIKAŠ KOJI JE SEVDALINCI DAO SVOJ PEČAT!

PRIJE 33 GODINE NAPUSTIO NAS JE ISMET ALAJBEGOVIĆ – ŠERBO, HARMONIKAŠ KOJI JE SEVDALINCI DAO SVOJ PEČAT!

Prije 33 godine napustio nas je Ismet Alajbegović – Šerbo harmonikaš, aranžer, autor, ujedno sevdalija, koji je svoju karijeru posvetio sevdalinci svirajući, i prateći tadašnje pionire vokaliste sevdaha.

Nakon što je godinama svirao po sarajevskim kafanama i sijelima, Šerbo je 1945. godine postao jedan od prvih muzičara Radio Sarajeva. Sa Zaimom Imamovićem svirao je u duetu harmonika Alajbegović-Imamović, da bi se kasnije Imamović izdvojio u prvu veliku pjevačku zvijezdu Radia Sarajevo, a Alajbegović postao vođa orkestra, aranžer i autor.

Ismet Alajbegović – Šerbo

Kao jedan od neprevaziđenih poznavalaca sevdalinke, što je tvrdio i sam Safet Isović u jednom intervjuu, Alajbegović je učinio mnogo na harmonizaciji te pjesme. Izgradio je poseban stil na harmonici, bez virtuoznih pasaža i vrtoglavih kola koja su kasnije proslavile harmonikaše kao što su Jovica Petković i drugi. Šerbin stil bio je mnogo primjereniji sevdalinci, onakvoj kako su je pjevali starija generacija pjevači – poravno, bez napora, uvijek se oslanjajući na melodiju pjesme kao na osnovu improvizacije.

Šerbo vječiti zaljubljenik u harmoniku i sevdalinku

Moglo bi se čak reći da je Šerbino sviranje (ako izuzmemo harmonijsku poetiku koju daje harmonika) od svih harmonikaša ponajbliže pratnji sevdalinke uz saz. Šerbina harmonika nije ona bučna mješina zbog koje bi pjevač morao vrištati, već iz duše puštati glas kojim se doživljava sva ljepota te melanholije.

Takvo sviranje harmonike prije Šerbe naprosto nije zabilježeno.

Potaknut uspjehom autorskih radova Joze Penave, Jovice Petkovića i Zaima Imamovića, Šerbo je i sam komponovao sevdalinke. Neke od njih rađene su na brzu ruku, za festivale narodne muzike. Neke su, opet, izuzetno uspjele kreacije, stilski izuzetno bliske tradicionalnoj sevdalinci.
Šerbina specijalnost bila je ipak harmonija i iznalaženje inovativnih harmonijskih rješenja koja su uvijek zadržavala lagani bosanski narodni melos utemeljen sevdahom. Ismet Alajbegović Šerbo, rođen 06. marta 1925 godine u Sarajevu, bio je bosanskohercegovački harmonikaš, kompozitor mnogih narodnih tekstova, muzike i veliki poznavalac sevdalinke.

Emir Kovačević

July 28th, 2020

No comments