SLOVO GORČINA

POD STOLAČKIM SVODOM, 49. FESTIVAL KULTURE “SLOVO GORČINA” OD 24. DO 26. JULA OBILJEŽIT ĆE SE BOGATIM PROGRAMOM!

POD STOLAČKIM SVODOM, 49. FESTIVAL KULTURE “SLOVO GORČINA” OD 24. DO 26. JULA OBILJEŽIT ĆE SE BOGATIM PROGRAMOM!

Festival kulture Slovo Gorčina bit će održan i ove godine, najavljuju organizatori, uprkos izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Organizacija festivala najavljuje kako će ova manifestacija početi 24., a završiti 26. jula 2020. godine.

“Odgovorno i strpljivo smo pratili razvoj zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini i Stocu, te u ovim izazovnim vremenima za svakoga od nas, potrudili se osmisliti način da održimo dugu tradiciju festivala, poštujući odluke i preporuke nadležnih tijela”-kažu iz organizacije festivala.

Slovo Gorčina je manifestacija koja nudi priliku za okupljanje oko sadržaja koji su poezija, muzika, slika, film, filozofija, istorija i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj manifestacije je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno, te oživljavanje ideje Maka Dizdara da na jednom festivalu, pod stolačkim svodom, dovede cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo

Posjetite Stolac i ove godine i doživite tri dana kulturno-umjetničkih sadržaja na otvorenom; muzej pod svodom Maka Dizdara, osvježite se u hladnoj Bregavi i osjetite duh Mediterana, te saznajte ko su najbolji mladi pjesnici i pjesnikinje ove godine.

Prije početka samog festivala, 01. jula, objavili smo deset imena finalista i finalistkinja ovogodišnjeg konkursa za dodjelu književne nagrade Mak Dizdar za prvu neobjavljenu zbirku poezije, na koji je ove godine pristigao rekordan broj rukopisa, njih 68.

Nagrada “Mak Dizdar”

“Prvobitni plan bio je da se programi održe na kulturno-historijskim mjestima, međutim odlučili smo se na koncu za kamp pored Stoca, odnosno pored rijeke Bregave na velikoj površini”, rekao je Gorčin Dizdar.

Navodi i kako je i ovog puta bilo teško iznaći sredstva za organizaciju festivala, te kako su organizatori imali sreću što se ‘poklopio’ s projektom ‘Stolac raskršće civilizacija’, u kojem su organizovana dva muzička događaja. Najavio je sa zadovoljstvom nastup Semezdina Mehmedinovića, koji će nakon dugo vremena čitati svoju poeziju.

Žiri koji je birao najbolje pjesnike, prema riječima Adnana Žetice, činili su Alija Pirić, Dubravka Bogutovac i Darko Cvijetić. Pobjednik će biti poznat 24. jula.

Program “Solovo Gorčina

“Vjerujem da je žiri ispravno postupio. Moram da kažem i kako nas je broj prijava sve ugodno iznenadio”, istakao je Žetica.

Voditeljica projekta ‘Stolac raskršće civilizacija’ Ruba Velagić kazala je kako je zajednički cilj Fondacije ‘Mak Dizdar’ i Udruženja ‘Slovo Gorčina’ oživljavanje kulturno-historijskog naslijeđa Stoca.

“Ovog puta smo ozbiljno istražili i objedinili Antiku, Daorson, Srednji vijek i Osmansko doba. Morali smo educirati i vodiče koji su radili s gostima predavačima, a u sklopu projekta zaposlili smo i četiri osobe. Cilj je baštinjenje ljepota Stoca i naslijeđa ovog grada. Sve bi bilo nemoguće da nije bilo sponzora – Evropske unije”, rekla je Velagić.

Ovogodišnje Slovo Gorčina započinjemo u petak, 24. jula, obilaskom Stoca, raskršća civilizacija; a nakon toga će uslijediti dodjela nagrade Mak Dizdar, najboljem mladom pjesniku/inji, te program posvećen ovogodišnjem gostu pjesniku, Semezdinu Mehmedinoviću.Veče završavamo koncertom Mustra Orchestra.

U subotu, 25. jula, biće otvorene izložbe Land in Exile, Admira Mujkića, te What Remains Behind, umjetnice Aleksandre Kokotović. U programu Buybook predstavlja, gostima i publici će se predstaviti: Đurđica Čilić, Nenad Rizvanović i Igor Borozan, te će biti upriličen DJ set After Affair.

Ovogodišnji festival kulture Slovo Gorčina završavamo u nedjelju 26. jula, promocijom knjige “Papagaj Sloboda”, autora Vernesa Subašića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Mak Dizdar i otvorenim mikrofonom, koji će moderirati Alen Idriz.

Idemo premostiti pustinju, 49. put po redu! Dođite u Stolac od 24. do 26. jula!

Emir Kovačević

July 23rd, 2020

No comments